ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenska bostadslån växer långsammare än konsumtionslån

De "monetära finansinstitutens" utlåning till hushållen ökade 5,9 procent i september jämfört med samma månad föregående år. Bostadslånens ökningstakt bromsade in jämfört med augusti, medan konsumtionslånen ökar allt snabbare. 

Det visar Riksbankens finansmarknadsstatistik, som publiceras av SCB. Takten var något lägre än väntade 6,0 procent, enligt ett av Bloomberg sammanställt konsensus.

Skillnaderna är dock små, både mellan utfall och förväntningar och från månad till månad: i augusti ökade utlåningen med oreviderade 6,1 procent.

Bostadslånen hade en ökningstakt på 6,0 procent, jämfört med 6,3 procent i augusti.

Konsumtionslånen hade däremot en ökningstakt på 7,6 procent, jämfört med 7,0 procent i augusti. Företagslånen ökade 7,0 procent, jämfört med 7,2 procent. 

Räntorna på nya bolåneavtal var 1,49 procent i september, jämfört med 1,46 procent i augusti. Räntorna på nya avtal för hushåll var 1,81 procent, jämfört med 1,88 procent. För företag var räntan 1,25 procent, jämfört med 1,33 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer