ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenska sparare minskar risken – säljer aktiefonder

  • Foto: JESSICA GOW / TT

Svenska fondsparare blev mer försiktiga under augusti och gjorde nettouttag ur aktiefonder. Den samlade fondförmögenheten i Sverige minskade under månaden.

Totalt sett uppgick nysparandet i fonder till 2,4 miljarder kronor under månaden. I långa räntefonder gjordes nettoinsättningar på 8,3 miljarder och i korta räntefonder nettosparades det 4,1 miljarder. Även blandfonder hade ett nettoinflöde på 0,3 miljarder kronor. Däremot gjordes det under månaden nettouttag från aktiefonder på 9,5 miljarder och ifrån hedgefonder på 0,8 miljarder, enligt ett pressmeddelande från Fondbolagens förening.

”Fondsparandet i augusti präglades av försiktighet. Humöret på världens börser växlade från dag till dag och bidrog till att aktiva fondsparare minskade sitt innehav i aktiefonder, till förmån för fondtyper med lägre risk”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening.

Bland aktiefondkategorierna gjordes det störst uttag från Sverigefonder och globalfonder, medan branschfonder och Nordamerikafonder utgjorde undantagen med nettoinsättningar. 

För årets första åtta månader uppgår det totala nysparandet i fonder till 43,3 miljarder kronor. Största del har gått till räntefonder, följt av aktiefonder.

Den totala fondförmögenheten i Sverige minskade under augusti med 25 miljarder kronor och uppgick vid utgången av månaden till 4.713 miljarder. Sedan årsskiftet har fondförmögenheten ökat med 734 miljarder kronor. Av de samlade fondtillgångarna i Sverige är 2.796 miljarder (motsvarande 59 procent) placerat i aktiefonder.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies