ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenska butiker: Vi låter kontanterna leva

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

En majoritet av de svenska butikerna överväger inte kontantstopp enligt en undersökning från Svensk Handel. Framför allt är det kundernas preferenser som styr.

Så många som 98 procent av de svenska dagligvarubutikerna tar fortfarande emot kontanter som betalningsmedel. Siffran är lägre inom sällanköpshandeln, 82 procent.

Inom båda branscherna spår dock en knapp majoritet om 54-55 procent att deras egen butik aldrig kommer att sluta ta emot kontanter. Bara 10 procent av dagligvaru- och sällanköpsbutikerna tror att de kommer ha fasat ut kontanter till 2024 och ytterligare 12 procent tror att det kommer att ske någon gång efter 2025.

Andelen som uppger att de inte vet är dock stor, 23 procent bland dagligvaruhandlarna och 24 procent inom sällanköpshandeln.

Den absolut tyngsta faktorn som avgör kontanternas öde i butikerna är kundernas preferenser. Över 70 procent uppger att det har viss eller stor påverkan. 

En knapp majoritet, 55 procent, uppger också att bankernas villkor för kontanthanteringen har en påverkan. Andelen är dock klart högre inom sällanköpshandeln där 70 procent anser att det har påverkan varav totalt 49 procent av de tillfrågade uppger att det har stor påverkan.

Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel, säger att butikerna står fast vid kontantbetalningar samtidigt som stora delar av samhället istället går över till helt digitala lösningar.

”Handeln har blivit den sista utposten som hanterar sedlar och mynt. På de platser där kundernas efterfrågan är tillräckligt stor kommer handeln fortsätta att erbjuda kontanter”, säger han i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer