ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Svala reaktioner på Theresa Mays brexitförslag

  • Foto: Kirsty Wigglesworth

Under ett tal på tisdagen uppmanade Theresa May parlamentet att rösta för hennes utträdesförslag och öppnade för en omröstning om en andra folkomröstning. Reaktionerna på premiärministerns utspel har dock varit minst sagt svala.

Labourledaren Jeremy Corbyn meddelade kort efter premiärministerns tal att han inte ser någon anledning att stödja utträdesavtalet vid omröstningen i början av juni, trots att Theresa May nämnde flera eftergifter som tydligt adresserades till Labour.

Som om det inte var nog tycks premiärministern också ha retat upp partikamraterna i konservativa Tories rejält. Brittiska medier rapporterar att samtliga av de drygt 40 medlemmar i den EU-skeptiska fraktionen ERG som dök upp på ett möte på tisdagskvällen uppgett att de kommer att rösta emot utträdesavtalet.

Det inkluderar seniora ledamöter i gruppen som den profilerade brexitanhängaren Jacob Rees-Mogg och veteranen Geoffrey Clinton-Brown som röstat för avtalet vid alla de tre tidigare omröstningarna i parlamentet.

Den tidigare utrikesministern – och tillika premiärministerkandidaten – Boris Johnson meddelar via Twitter att han inte kommer att upprepa sin röst för premiärministerns avtal. Vid den senaste omröstningen i slutet av mars röstade Boris Johnson och flera av hans brexitförespråkande kollegor för avtalet efter att Theresa May lovat att hon skulle avgå om hon fick parlamentets godkännande.

Även Dominic Raab, tidigare brexitminister och en av kandidaterna till att efterträdare Theresa May, har meddelat att han inte kommer att rösta för avtalet.

”Jag kan inte stödja lagstiftning som skulle vara instrumentet för en andra folkomröstning eller tullunionen”, skriver han på Twitter.

Även det nordirländska stödpartiet DUP har signalerat att de inte kommer att stödja avtalet. I ett uttalande uppger gruppledaren Nigel Dodds att han fortfarande avvaktar publiceringen av den faktiska propositionen som parlamentet ska rösta om men att de ”ödesdigra problemen” med utträdesavtalet kvarstår.

Theresa May får heller inget stöd från de övriga oppositionspartierna. I ett skriftligt uttalande uppger Liberaldemokraternas partiledare Vince Cable att hans parti inte kommer att stödja utträdesavtalet eftersom det inte innehåller några bindande skrivelser om att hålla en ny folkomröstning utan endast kommer låta parlamentet besluta i frågan.

”Premiärministerns sista försök att få igenom sitt utträdesavtal i underhuset utan en bekräftande folkomröstning är dömt att misslyckas. Hennes auktoritet håller på att försvinna”, säger Vince Cable i uttalandet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies