Hoppa till innehållet

Annons

Svagt uppåt på New York-börsen – finans i täten

New York-börserna inledde avvaktande med dragning uppåt på måndagen. Förra veckans besked om nya samtal mellan att Kina och USA i oktober har dämpat handelsoron. Samtidigt gav förhoppningar om ytterligare stimulanser från Europas centralbank, ECB, och USA:s motsvarighet, Federal Reserve, under kommande veckor stöd åt aktiemarknaden.  

Innehåll från MastercardAnnons

Så blev kraftsamlingen mot digitalt utanförskap en succé

Jessica Ståhlbom är marknadsföringschef för Norden och Baltikum på Mastercard.
Jessica Ståhlbom är marknadsföringschef för Norden och Baltikum på Mastercard.Foto:Stellan Stephenson (bild till vänster)

Den snabba digitala utvecklingen har lett till en digital generationsklyfta. Var fjärde äldre svensk riskerar att hamna i ett digitalt utanförskap, enligt undersökningen Svenskarna och internet 2021. För att råda bot på det skapades Betalningshjälpen – ett initiativ från Mastercard, SPF Seniorerna och några av Sveriges ledande banker, som med hjälp av röda stugor, digitala plattformar och webb-tv, får fler att delta fullt ut i den digitala ekonomin.

Betalningshjälpen gör den digitala ekonomin tillgänglig för alla 

Sverige är ett av världens mest uppkopplade länder och den digitala mognadsgraden är hög på de flesta områden. Det är naturligtvis positivt. Men det finns också en baksida. När förändringar går snabbt kan vissa grupper hamna i ett digitalt utanförskap.

Mastercard, som under en längre tid har engagerat sig i frågan om finansiell inkludering, föresatte sig år 2015 att ge en halv miljard människor världen över tillgång till den globala ekonomin. Efter att målet hade uppnåtts – genom mer än 350 genomförda initiativ i 80 länder – höjdes ribban år 2020. Målet är nu att 1 miljard människor ska finansiellt inkluderas fram till år 2025. 

I Sverige har Mastercard valt att fokusera på att hjälpa äldre att fullt inkluderas i den digitala ekonomin.

– Även om allt fler äldre i dag är intresserade av och använder digitala tjänster i sin vardag, så är det ändå många som känner sig osäkra och otrygga med digitala betalningstjänster, säger Jessica Ståhlbom som är marknadsföringschef för Norden och Baltikum på Mastercard.

Majoriteten av Sveriges äldre anser att det finns säkra betallösningar som passar dem. Men många vill också lära sig mer och önskar att samhället ska ta mer ansvar för att äldre ska kunna betala enkelt och säkert. Det visar Mastercards undersökning från i fjol om betalvanorna hos Sveriges äldre befolkning.

– En viktig lärdom är att många seniorer faktiskt är väldigt uppkopplade och digitalt skickliga, medan andra har halkat efter. Det är den här gruppen vi vill få med på tåget. Men de vet inte alltid i vilken ände de ska börja i för att komma igång. Därför skapade vi Betalningshjälpen tillsammans med SPF Seniorerna och några av Sveriges största banker, för att sprida kunskapen, säger Jessica Ståhlbom.

Lär ut digital vardagsekonomi

Redan 2019 började Mastercard arbeta mot digitalt utanförskap genom att ge sig ut på en Sverigeturné till 17 platser i landet. I en röd liten stuga erbjöds seniorer personlig hjälp och kunde ställa frågor om digitala betalningar, få råd och prova betaltjänster i en trygg och avslappnad miljö.

– Det blev en succé! Det blev också uppenbart att det fanns ett stort behov av att prata och få hjälp. Men när pandemin slog till måste vi tänka om och tänka nytt, säger Jessica Ståhlbom.  

Det ledde fram till den digitala utbildningsportalen betalningshjalpen.se, som blev till stor hjälp för många äldre som fick lära sig att för första gången betala räkningar digitalt eller att handla online.

– Vi har också lanserat en webb-tv-serie som leds av skådespelaren Christina Schollin. I serien diskuterar inbjudna gäster och experter möjligheterna och utmaningarna kring en digital vardagsekonomi.

I dag är Betalningshjälpen en etablerad digital kunskapsplattform med konkreta verktyg och guider som hjälper och inspirerar äldre personer att sköta sin vardagsekonomi digitalt. Man kan till exempel lära sig att använda vanliga betaltjänster, internet- och mobilbanker, betala räkningar, handla varor, överföra pengar och att legitimera sig digitalt.

– Det är så viktigt att komma igång och våga testa. Men många behöver lite hjälp på vägen. 

Samarbeten ger ringar på vattnet

Resultatet har inte låtit vänta på sig. För varje kampanj, mässa eller annan aktivitet syns tydligt hur trafiken på den digitala plattformen kraftigt ökar. Jessica Ståhlbom konstaterar att ju fler företag som arbetar tillsammans, desto större blir effekten.

– Det ger ringar på vattnet. Vi har inlett samarbeten med andra företag som har samma agenda som vi har. Allt fler företag och föreningar får upp ögonen för Betalningshjälpen. Tidigare var det vi som sökte upp dem, men idag är de som kontaktar oss och vill jobba tillsammans. Det är väldigt positivt

Betalningshjälpen har också utökat sitt arbete till att inkludera fler grupper som riskerar ett digitalt utanförskap, bland annat nyanlända. Betalningshjalpen.se finns därför även på̊ engelska och arabiska. 

– Det ligger helt i linje med vårt kontinuerliga och globala arbete mot ett ännu mer inkluderande, hållbart och ekonomiskt tryggt och säkert samhälle. Alla måste få chansen att inkluderas i den digitala ekonomin. Det är i förlängningen en demokratifråga.

Läs mer: Så arbetar Mastercard för att driva en positiv samhällsutveckling 

 

 

 

Mer från Mastercard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mastercard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera