ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svaga signaler från amerikanska industrin sänker börsen

  • Foto: Richard Drew

Inköpschefsindex för den amerikanska industrin landade på 52,5 i mars enligt nya siffror från Markit. Analytikerna hade räknat med ett utfall på 53,6 enligt Reuters prognossammanställning.

Inköpschefsindexet för industrin sjönk därmed en halv indexenhet sedan februari. Indexet ligger nu på sin lägsta nivå sedan jun i 2017.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till 54,8. Analytikerna hade räknat med att indexet skulle vara oförändrat på 56 jämfört med februari. 

Det kombinerade inköpschefsindexet uppgick till 54,3 vilket var en nedgång från februari månads 55,5. Det är den lägsta nivån som noterats sedan september förra året.

Samtliga tre inköpschefsindex ligger alltså kvar över 50-strecket vilket indikerar expansion.

Wall Street handlades ned i öppningen men faller något mer efter att siffrorna publicerats. S&P 500 hade tappat en dryg halv procent strax innan beskedet men handlas en dryg kvart senare ned 1 procent.

De amerikanska företagen vittnar om en svag avslutning på det första kvartalet enligt Markit-ekonomen Chris Williamson. Han noterar dock att inköpschefsindex fortfarande visar på motståndskraft och indikerar att tillväxten var över 32 procent under det första kvartalet.

Han noterar dock att särskilt varuproducenter och exportörer drabbas av en bromsande konjunktur och oro för effekter från handelskonflikter.

”För närvarande tycks tjänstesektorn stå emot ganska bra. Men oron är att tillverkningssektorns problem sprids till tjänsteleverantörerna, via reducerad efterfrågan för tjänster som transport och lagring så väl som försämrad affärsoptimism om utsikterna”, skriver han i en kommentar.

Både inom tillverkningssektorn och i tjänstesektorn bromsade också sysselsättningen. Delindex för sysselsättningen var det svagaste på knappt två år i mars enligt Markit.

Inflationssignalerna är också svaga. Priserna på insatsvaror steg i den svagaste takten på två år i mars.

Texten uppdateras.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies