ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bolidens vd: ”Analytikerna var kanske lite för optimistiska”

Högre underhållskostnader än väntat och lägre mineralhalter fick Boliden att bomma förväntningarna i andra kvartalet.

”Analytikerna var kanske lite för optimistiska”, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Gruv- och smältverksbolaget Boliden rapporterar ett rörelseresultat som justerat för omvärdering av processlager landar på 1.631 miljoner kronor, klart under analytikerkåren snittprognos på 1.935 Mkr.

”Vi hade 50 miljoner extra i underhållsstopp än vad vi guidat för och en engångspost på 140 miljoner som ingen visste om i förväg. Vi har även talat om att våra halter ska ner, vilket analytikerna också räknade med, men de kanske var lite för optimistiska”, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Planerade driftstopp för affärsområdet Smältverk tyngde resultatet med 315 miljoner kronor, mot 130 Mkr i jämförbart kvartal i fjol. Boliden har dessutom gjort en ny bedömning av kostnaden för framtida efterbehandling för smältverket Rönnskär, vilket resulterade i en negativ engångspost om 139 miljoner kronor i kvartalet.

”Vi brukar vara duktiga i våra bedömningar, men det här kvartalet kostade underhållstoppen mer och tog längre tid än väntat”, säger Mikael Staffas.

Kommande driftstopp i smältugnar i Harjavalta och Rönnskär gör även att Boliden höjer kostnadsprognosen för underhåll i tredje kvartalet med 150 miljoner kronor, jämfört med vad som tidigare kommunicerats.

Den totala omsättningen landade på 12.747 miljoner kronor för perioden, vilket även det är något under förväntade 13.298 Mkr, enligt Infront Datas analytikerenkät. 

Investeringarna uppgick samtidigt till 2.132 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 1.561 Mkr i motsvarande period i fjol. Som tidigare kommunicerats bedöms de totala investeringarna att uppgå till 8 miljarder kronor för helåret 2019. Enligt Mikael Staffas följer projekten både tids- och kostnadsplan. Samtidigt har de högre investeringarna och lägre resultatet gjort avtryck i det fria kassaflödet som minskat till 789 Mkr i kvartalet, mot 1.718 Mkr i fjol. 

En stabil gruvproduktion vad gäller både koppar och zink lyckades inte kompensera för krympande mineralhalter i Tara, Kevitsa och Aitik, liksom försämrade priser och villkor under det gångna kvartalet. Rörelseresultatet inom verksamhetsområdet Gruvor minskade till 1.149 miljoner kronor under perioden, vilket kan jämföras med 2.044 Mkr i andra kvartalet i fjol.

”Hela industrin måste hantera lägre halter, vilket i förlängningen bör märkas i form av högre metallpriser. Vad vi kan göra är att titta på våra kostnader och jobba med våra utbyten, men geologin rår vi inte på. I slutändan är det du som måste betala mer för din mobiltelefon, för kopparn som är däri”, säger Mikael Staffas.

SSAB skriver i sin kvartalsrapport att det finns en ”viss osäkerhet i hur konjunkturen kommer att utvecklas framöver”. Hur ser din prognos ut?
”Jag kan förstå den bilden med tanke på utvecklingen på fordonsindustrin i Europa, men jag tycker att det bästa sättet att titta på konjunkturen är att titta på metallpriserna. Där ser vi inget stort dropp just nu, men har däremot haft vikande priser för både koppar och zink de senaste 15 månaderna”.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies