ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svaga siffror från Cartier-ägaren – Kinafrossan sätter klorna i lyxsektorn igen

Den schweiziska lyxjätten Richemont rasar omkring 7 procent efter en kvartalsrapport som inte nådde upp till marknadens förväntningar. Bolaget skickade även ut signaler om långsammare tillväxt i Kina vilket fick den europeiska lyxsektorn att darra. 

På fredagen var det dags för lyxjätten Richemont, som bland annat äger juvelerarfirman Cartier och klockmärkena Vacheron Constantin, Roger Dubuis och Jaeger-LeCoultre, att presentera sina siffror för de första sex månaderna i bolagets brutna räkenskapsår. 

Rörelsevinsten landade på 1.130 miljoner euro vilket var 3 procent lägre än under samma period i fjol och under analytikernas prognos på 1.300 miljoner euro enligt Bloombergs sammanställning. 

Försäljningen landade på 6.808 miljoner euro vilket även det var under analytikerna prognos på 6.870 miljoner euro. 

Mer oroväckande var dock att Richemont skickade ut signaler om en långsammare tillväxttakt i Kina. Bolagets försäljning i fastlandskina steg med ett "högt ensiffrigt" procenttal. 

Under fredagens telefonkonferens sa Richemonts finanschef Burkhart Grund att den tvåsiffriga försäljningsökningen på den inhemska kinesiska marknaden är förbi och att den nuvarande tillväxttakten är mer normal. Samtidigt varnade han för att en svagare valuta eller handelskonflikten med USA kan dämpa konsumtionen ytterligare, skriver Bloomberg. 

Den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina har varit ett ständigt plågoris för den europeiska lyxsektorn under 2018. 

Pessimisterna fick nyligen ytterligare vatten på sin kvarn efter att den schweiziska klockexporten backade med 6,9 procent i september, vilket Di tidigare rapporterat om.  

Fredagens siffror från Richemont möttes med förskräckelse på aktiemarknaden och vid lunchtid hade aktien rasat med 7 procent. 

Övriga lyxaktier drogs med i fallet och Swatch, den största schweiziska klockmakaren, rasar med 5,1 procent medan franska Kering, som bland annat äger Ulysse Nardin och Girard-Perregaux, faller 3,7 procent. 

Inte heller LVMH klarade sig undan Kinaoron och faller med 2,4 procent på Parisbörsen medan brittiska Burberry är ner 3,2 procent. 

Lyxindexet S&P Global Luxury Index backar med 1,8 procent på fredagen. Under de senaste tre månaderna har indexet backat med 10,9 procent. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies