ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Swedbank

Swedbank släpper granskning – lovar djupare analys

Swedbank meddelar på fredagsmorgonen att styrelsen har fortsatt förtroende för vd Birgitte Bonnesen efter den externa granskning av penningtvättsanklagelserna som konsultbolaget Forensic Risk Alliance, FRA, genomfört. Det framgår av ett pressmeddelande.

Som Di tidigare rapporterat har utredningen specifikt granskat de 50 kunder som enligt SVT:s Uppdrag Granskning slussat 40 miljarder kronor genom banken trots varningssignaler om att transaktionerna kunde röra penningtvätt.

Den offentliggjorda rapporten från FRA är till stor del maskad för att dölja känslig information. FRA har haft omkring tre veckor på sig att sammanställa rapporten. 

”Efter att ha tagit del av statusrapporten från FRA bekräftar Swedbanks styrelse sitt fortsatta förtroende för vd och hennes förmåga att leda och driva bankens arbete för att motverka penningtvätt”, säger Lars Idermark, styrelseordförande för Swedbank, enligt pressmeddelandet.

Lars Idermark uppger även att styrelsen är fast besluten att säkerställa att ledningen för banken har alla nödvändiga resurser för att fortsätta driva arbetet med att bekämpa finansiell brottslighet. Styrelsen har därför beslutat att genomföra en djupare analys i samarbete med relevanta myndigheter.

Vidare har Swedbank beslutat sig för att skapa en enhet i banken som ska säkerställa att Swedbank har rätt fokus i arbetet för att förhindra finansiell brottslighet. 

”Jag har beslutat att skapa en specialiserad enhet för Financial Crime Intelligence i banken för att säkerställa att vi har rätt fokus eftersom finansiell brottslighet utvecklas över tid. Arbetet med att bekämpa finansiell brottslighet är ständigt pågående”, säger Birgitte Bonnesen, vd för Swedbank, enligt pressmeddelandet.

Storägare i Swedbank har krävt att FRA får tillgång till bankens hemliga interna rapporter som identifierat suspekta transaktioner på upp emot 80 miljarder kronor, som Di och SVT rapporterat om i två oberoende publiceringar.

Som Di tidigare har rapporterat har bland andra tjänstepensionsföretaget och storägaren Alecta krävt att Swedbanks interna rapport ska ingå i FRA:s granskning, såväl som i Finansinspektionens pågående utredning.

Även storägaren AMF:s vd Johan Sidenmark har tidigare uppgett för Di att han förutsätter att uppgifterna i den interna granskningen har tillgängliggjorts för FRA:s utredning.

Swedbank har inte velat ge något tydligt svar i frågan om ägarkravet, vilket Di rapporterade om på måndagen. Av fredagens rapport framgår dock att Swedbank inte har gått ägarnas krav till mötes, då FRA endast har granskat de initiala uppgifterna i SVT:s Uppdrag gransknings avslöjande.

”Medan vi har blivit informerade om förekomsten av bankkundrelationsundersökningar och rapporter från och med 2016 (oavsett om de är genomförts externt eller av banken), så har vi inte haft tillgång till dessa rapporter eller några andra uppgifter. Denna uppdatering är enbart baserad på vår analys av de bankdokument som lämnats till oss”, skriver FRA i uppdateringen. 

Av en separat bilaga till Swedbanks pressmeddelande framgår det att 681 kundrelationer med non-resident kunder avslutade i Baltikum, varav 427 i Estland, under 2017 och 205 avslutades under 2018. 

Vidare skriver Swedbank att antalet rapporter av misstänkt beteende och aktiviteter till lokala myndigheter ökat över tid. Under 2017 uppgick antalet rapporterade misstänkta transaktioner i Baltikum till 1.480 medan motsvarande siffra under 2018 uppgick till 2.294. 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer