ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Studie: Tyskland drabbas värst vid avtalslös brexit

Tyskland riskerar att förlora över 100.000 exportrelaterade arbetstillfällen vid en avtalslös brexit, enligt en studie från IWH-institutet i tyska Halle. 

Det scenario studien bygger på är en minskning av den brittiska importen från övriga EU med 25 procent vid en hård brexit. 

Resultaten i studien antyder att många länder skulle drabbas hårt. Totalt skulle över 600.000 arbetstillfällen påverkas runt om i världen. För Tysklands del skulle upp mot 103.000 arbetstillällen kunna påverkas och i Frankrike ytterligare 50.000. 

Utöver de hundratusentals anställda hos företag som exporterar direkt till Storbritannien konstaterar samtidigt forskarna att ytterligare 433.000 arbetstillfällen riskeras hos underleverantörer till exportörerna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I Storbritannien riskeras enligt studien 12.000 jobb hos företag som är underleverantörer åt EU-baserade producenter som sedan exporterar sina varor tillbaka till Storbritannien.

Beräkningen kan jämföras med en studie från början av förra året från Cambridge Econometrics som uppskattade att totalt en halv miljon brittiska jobb riskeras om brexit genomförs utan avtal.

Forskarna från IMH poängterar att arbetstillfällen som ”riskeras” inte nödvändigtvis innebär att de går helt förlorade.

”Givet bristen på kvalificerad arbetskraft i många ekonomier skulle företagen kanske hellre försöka behålla arbetskraften genom permitteringar och genom att leta upp nya marknader”, uppger forskarna bakom studien enligt nyhetsbyrån AFP.

Man har i studien också begränsat sig till handel i gods och tjänster och uteslutit exempelvis tänkbara konsekvenser som förändringar i investeringar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer