ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Studie: Fyra av tio bostadsrättsköpare struntar i föreningens ekonomi

  • Foto: Hasse Holmberg / TT

En betydande andel av de som köper bostadsrätt är anmärkningsvärt ointresserade av föreningens ekonomiska ställning, visar en Sifoundersökning som beställts av Swedbank och Sparbankerna.

Enligt enkätundersökningen struntar 29 procent av de tillfrågade bostadsrättsköparna helt i att läsa föreningens årsredovisning, ytterligare en andel uppger att de visserligen läst men att årsredovisningen inte spelat någon roll för deras beslut.

Utan koll på bostadsrättsföreningens ekonomi är det svårt att göra sig en korrekt uppfattning om sin egen boendekostnad och vad objektet är värt, varnar Arturo Arques, privatekonom hos Swedbank och Sparbankerna.

”Många köpare missar tyvärr att sätta sig in i bostadsrättsföreningens ekonomi och nöjer sig kanske med att läsa objektsbeskrivningen. Då riskerar man att gå miste om viktig information om föreningens lån, sparande och framtida renoveringar som alla har inverkan på framtida avgifter och räntor för den enskilde bostadsrättsinnehavaren”, säger han enligt ett pressmeddelande.

Sådant som påverkar föreningens och dess medlemmars kostnader är ifall föreningen har lån och ifall man sparar för framtida underhåll.

”Med koll på föreningens ekonomi är det enklare att bedöma hur mycket som är rimligt att betala för bostadsrätten. Det blir också enklare att planera för sin framtida ekonomi och undvika oväntade avgiftshöjningar”, säger Arturo Arques.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer