1515

Straff för mord kan ändras två gånger 2020

Regeringen får igenom sin proposition om att mord oftare ska kunna ge livstid, enligt uppgift till TT.

Samtidigt ska justitieutskottet försöka lagstifta om ytterligare skärpningar. Följden kan bli att straffreglerna för mord ändras två gånger nästa år.

Innehåll från PrimwoodAnnons

Korslimmade träpaneler allt mer populära: ”Det är vackert och håller bättre”

Jonas Eriksson, VD på Primwood AB, som marknadsför och säljer korslimmade paneler.
Jonas Eriksson, VD på Primwood AB, som marknadsför och säljer korslimmade paneler.

Allt fler väljer att använda korslimmade träpaneler när de bygger hus, även som ickebärande synligt material, samt snickerier och möbler.

– Vi ser allt fler kunder, som tycker det är väldigt attraktivt. De vill att det ska synas att det är korslimmat material och att det är homogent trä, säger Jonas Eriksson, VD på Primwood AB, som marknadsför och säljer korslimmade paneler.

Korslimmade paneler består av tre lager hyvlat virke, som limmas ihop och där mellanlagret läggs på tvären.

Resultatet blir en träpanel med betydligt styvare och tåligare egenskaper än en enkelpanel.

Materialet öppnar helt nya möjligheter för att bygga i trä och har allt fler användningsområden, både för bärande husstrukturer men också för snickerier och möbler.

Kunderna tycker dessutom att materialet är vackert.

– När vi började med att marknadsföra korslimmad träpanel var det uppskattningsvis 70 procent av kunderna som inte tyckte att det var attraktivt med tre synliga lager i sidan av skivorna och som endast köpte dem för sin styvhets skull. Kanterna ville de dölja bakom en list. Nu är det ett övervägande flertal som tycker att det är vackert och som vill att det ska vara en framträdande detalj. De vill att det ska synas att det är korslimmat material och att det är trä rätt igenom. Korslimmad panel ser snyggt ut och håller bättre. Vi får många beställningar från arkitekter som har krävande kunder, säger Jonas Eriksson.

Skapar bra inomhusklimat

Trä är ett material som påverkas av temperatur och fukt, där enkla träpaneler till exempel sväller och krymper vid ändrad luftfuktighet. 

Korslimmade träpaneler är betydligt stabilare i sin form, och lämpar sig väl till bland annat dörrar som har noggrann passning. 

– Det finns många som bygger dörrar av detta material, som skjutdörrar och vanliga dörrar. Det blir snyggt och de får ett material som är och förblir stabilt för framtiden, säger han.

Materialet har andra bra egenskaper. Det är fuktbuffrande och bidrar till ett bra inomhusklimat. Dessutom ger den massiva konstruktionen ett bra brandmotstånd.

Skivorna är upp till 6 meter långa och 2 meter breda men standardlängden är 5 meter. Tjocklekarna varierar från 12-60 mm beroende på användningsområde.

– De flesta använder materialet till väggar och övriga inredningsdetaljer men vi ser fler och fler som får upp ögonen för andra användningsområden, som exempelvis till trapptillverkning, bänkskivor och möbler, säger han.

Levererar direkt till kund

Primwood ligger i Tibro i Västergötland, mitt i ett kluster av träindustrier. Här finns många möbeltillverkare och snickerier som Primwood har i sitt nätverk.

– Kunden ska känna att det går smidigt i kontakten med oss och vi löser både formateringar samt sköter leveransen av materialet till den som ska bygga med dem, säger Jonas Eriksson.

Primwood levererar också direkt till pågående byggnationer, som privatbostäder, skolor, ålderdomshem och andra typer av fastigheter.

Ursprungsmaterialet till Primwoods korslimmade paneler är barrskog, ofta gran, men med lite framförhållning kan de även erbjuda andra träslag. Även korslimmade skivor till bland annat köksluckor och annan inredning av lövträ i form av ek, ask och björk erbjuds.

Om Primwood 

Vi erbjuder säkra leveranser av proffsmaterial till en kunnig och krävande marknad. Vi erbjuder produkter till dig som söker skivor i massivt trä. Våra produkter är uteslutande av A-kvalité. För Primwood innebär det att vi endast levererar det bästa av det bästa materialet. Våra inköpskanaler och produktionsmetoder gör att vi kan erbjuda dig ett konkurrenskraftigt pris med kort leveranstid.

Läs mer på www.primwood.se

 

Mer från Primwood

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Primwood och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?