ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Förlusten ökar för ljudboksbolaget – spår högre tillväxt

  • Foto: TT, Åsa Liffner

Ljudboksbolaget Storytel redovisar en högre omsättning under det andra kvartalet. Nu spår bolaget att tillväxten i streamingintäkterna landar i den högre delen av prognosintervallet.

Storytels totala omsättning uppgick till 414 miljoner kronor, upp från 343,5 miljoner kronor under motsvarande period 2018. Streamingförsäljningen steg med 34 procent jämfört med fjolårets andra kvartal.

Tillväxten uppgick till 26 procent på de nordiska marknaderna som utgör merparten av bolagets verksamhet och redovisar en försäljning på 276 miljoner kronor. På de icke-nordiska marknaderna växte försäljningen med 114 procent till 44 miljoner kronor.

De genomsnittliga intäkterna per användare, ARPU, uppgick till 120 kronor vilket motsvarar en minskning med drygt 6 procent på årsbasis. Minskningen förklaras främst av att länder med lägre prissättning nu står för en större del av den totala försäljningen enligt bolaget.

Förlusten ökade med ett ebitda-resultat på minus knappt 78,6 miljoner kronor. Det är en ökning från fjolårets minus 44,1 miljoner kronor och motsvarar en ebitda-marginal på minus 19 procent.

Förslagssidan redovisade intäkter på 109 miljoner kronor, en mindre ökning jämfört med årets första kvartal men fortfarande en minskning på årsbasis. Bidraget till Storytels totala resultat minskade både på kvartals- och årsbasis.

Försäljningen har varit svag på hela bokmarknaden enligt Storytels vd Jonas Tellander som samtidigt uppger att bolagets traditionella förlag investerat i ljudböcker vilket ska ge stadigare intäktskällor under året.

”Nordstedts Förlagsgrupp hoppas på att ha ett starkt andra halvår eftersom årets största händelse inom bokindustrin, den sjätte romanen i Millenium-serien av David Lagercrantz, kommer att publiceras”, skriver han i en kommentar.

Storytel spår nu att tillväxten i streamingintäkterna kommer att landa i den högre delen av prognosintervallet 36-41 procent. Samtidigt uppger Storytel att ebitda-marginalen sannolikt kommer att landa runt minus 16 procent. Det är i den lägre delen av prognosintervallet minus 14-16 procent.

Storytel passerade 1 miljon betalande användare på måndagen. Bolaget spår att ytterligare 117.500 användare kommer att tillkomma under det tredje kvartalet. Håller prognosen innebär det att bolaget då kommer att passera målet om 1,1 miljoner betalande användare till årsskiftet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer