ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stort ordertapp för Boeing efter krismodellen: ”Inte hänt på 30 år”

  • Foto: Ted S. Warren
  • Foto: Ted S Warren/AP

För första gången på 30 år förlorade Boeing ordrar inom sin kommersiella flygverksamhet. För helåret 2019 har flygplanstillverkaren tappat 87 ordrar - vilket innebär att bolaget fått mer avbokningar än nya inköp. Det rapporterar CNBC

Ordertappet för Boeing visar på hur pass stor negativ påverkan den krisdrabbade 737 Max-modellen har haft för bolaget och en talesperson för flygplanstillverkaren sade på tisdagen att han inte sätt ett så stort tapp i antal nya ordrar på ”minst 30 år”. 

Den negativa siffran är särskilt smärtsam för bolaget då Boeings europeiska rival Airbus registrerade 768 nya flygplansordrar under helåret i fjol.

737 Max har belagts med flygförbud sedan i mitten av mars förra året och bolagets vd Dave Calhoun konstaterar att det är en prioritet att få upp flygplansmodellen i luften igen.

”Vi kommer se till att det händer, och vi kommer få det gjort på rätt sätt”, skrev han i ett mejl till anställda på Boeing, rapporterar CNBC. 

Det som avgör huruvida flygplanstillverkaren kommer att få ett uppsving i ordrarna till normala nivåer beror på när krismodellen återigen blir certifierad av den federala luftfartsmyndigheten, FAA. Dave Calhoun har inte yttrat sig om när han tror att detta kommer hända, men andra flygbolag bedömer att det finns en rimlig chans att den senaste uppdaterade 737-modellen tas i drift igen redan i vår.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer