ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Årshögsta för fondsparandet – men flykt från svenska aktier

  • Foto: Mostphotos

Det totala nysparandet i fonder uppgick till 14,3 miljarder kronor under oktober. Majoriteten av nettoinsättningarna gjordes i långa räntefonder medan aktiefonder noterade nettouttag. Det visar statistik från Fondbolagens förening. 

Totalt uppgick nettoinsättningarna i långa räntefonder till 10,1 miljarder kronor under oktober medan insättningarna i korta räntefonder uppgick till 2 miljarder kronor. Aktiefonder noterade i sin tur nettouttag på 1,5 miljarder kronor. 

Under årets första tio månader summerades därmed nysparandet i fonder till 68 miljarder kronor medan fondförmögenheten i Sverige uppgick till rekordhöga 4.870 miljarder kronor vid utgången av oktober. 

”Spararna trotsade halloweenmörkret och noterade det högsta nysparandet i fonder hittills i år. Det gjordes främst insättningar i långa räntefonder och i globala aktiefonder. En del av förklaringen till det stora inflödet kan vara den upptinade handelsrelationen mellan världens största ekonomier, och att Brexit verkar bli en enda lång förlängning”, säger Gustav Sjöholm, sparekonom på Fondbolagens förening, i ett pressmeddelande. 

Bland enskilda aktiefondskategorier gick globalfonder mot strömmen med nettoinsättningar på nästan 6 miljarder kronor medan de största uttagen noterades i Sverige- och Nordenfonder. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer