ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Efter konkursen – Stordalen och Mix tar över Ving: ”Får gåshud”

Det blir den norska hotellmagnaten Petter Stordalen som tillsammans med Altor och TDR Capital tar över Vings verksamhet i Norden. Ving Sverige försätts i konkurs och bolagets tillgångar köps av koncernens nya ägare.

”Jag får gåshud! Det här är det jag älskar med företag”, säger Petter Stordalen på presskonferensen.

Charterarrangören Ving, och dess systerbolag i Norden, har fortsatt sin verksamhet efter att ägaren Thomas Cook gick i konkurs i september. 

Sedan dess har bolaget, med hjälp av Carnegie, letat efter en ny ägare. Enligt uppgifter till TT ska ett tiotal intressenter funnits. Nu står det klart att Petter Stordalen tar över verksamheten. Den nya ägaren presenterades vid en presskonferens på Vings huvudkontor i Stockholm under onsdagen. 

Besked mottogs med ett jubel av Vings anställda som var på plats. Affären betyder också att jobben för de drygt 2 300 personer som jobbar inom Vinggruppen, inklusive flygbolaget, räddas.

”Det här är en historisk dag för vårt företag”, säger koncernchefen Lars Magnus Wikner på presskonferensen. Han poängterar att den nya ägaren behöver skjuta till kapital i hål som uppstått efter konkursen. 

I affären ingår köp av både bolag och av tillgångar i bolagen. Vissa av Vings bolag kommer att försättas i konkurs och sedan kommer den nya ägaren att köpa upp tillgångarna från konkursboet. Bland annat Ving Sverige har försatts i konkurs under onsdagsmorgonen och bolaget tillgångar kommer köpas upp av den nya ägaren. 

”Jag får gåshud! Det här är det jag älskar med företag”, säger Vings nya ägare på presskonferensen. 

”Vi såg möjligheterna och synergierna från dag ett”, säger Petter Stordalen. 

Tillsammans med Altor och TDR Capital har bolaget försäkrat 6 miljarder i kapital. De nya ägarna garanterar att alla resor kommer att genomföras, säger Petter Stordalen. 

”Inga resor kommer att ställas in”, säger han. 

Petter Stordalen säger att de tidigare ägarna tagit ut för stora vinster ur bolaget, vilket tyngt bolagets verksamhet. 

”Ving gjorde allt rätt och Thomas Cook gjorde allt fel”, säger han.

Strawberry Group och Altor köper 40 procent vardera av bolaget och TDR Capital resterande 20 procent. 

Samtidigt som de gått knackigt för ägaren Thomas Cook har Vinggruppen, som officiellt heter Thomas Cook Northern Europe, gått starkt. Under förra verksamhetsåret gjorde bolaget sitt näst bästa resultat någonsin. Rörelseresultatet visade på 1,4 miljarder plus, en vinstmarginal på 9,3 procent. 

Under tisdagen kunde Di berätta att det inte skulle bli riskkapitalbolaget Triton som tar över Vings verksamhet i Norden. Anledningen till att bolaget, som funnits med i spekulationerna om nya ägare, förlorat intresset ska ha varit att affären blivit för komplex. Ett garantiåtagande för Thomas Cooks koncern från de nordiska bolagen ska ha spökat. Triton avböjde under gårdagen att kommentera uppgiften. 

Nyligen bröts Vings taxfree-verksamheten ut från företaget och lades i det nya bolaget Airshoppen Aps. Lisbeth Nedergaard, kommunikationschef för Ving-gruppens dotterbolag Spies, säger att syftet är att kunna erbjuda Taxfree till fler bolag än bara Ving och systerbolag, rapporterade danska Finansavisen.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer