ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Brexit

Storbritannien kan redan vara i recession enligt tung tankesmedja

  • Theresa May, Boris Johnson och Jeremy Hunt. Foto: Matt Dunham/AP, Alastair Grant/AP, Frank Augstein/AP

Storbritannien kan redan befinna sig i en teknisk recession enligt en rapport från den tunga brittiska tankesmedjan National Institute of Economic and Social Research (NIERS). Samtidigt avslutas omröstningen om vem som ska ta över som premiärminister för Theresa May på måndagskvällen.

Sannolikheten för att Storbritannien redan befinner sig i en teknisk recession, två på varandra följande kvartal med krympande BNP, ligger på 25 procent enligt NIERS:s beräkningar. Tankesmedjan varnar också för att utsikterna är osäkra efter oktober då Storbritannien väntas lämna EU.

Även om britterna lyckas undvika ett avtalslöst utträde väntas tillväxten landa runt 1 procent både i år och nästa år på grund av lägre investeringar och produktivitetstillväxt. Sker utträdet utan ett avtal kommer den brittiska ekonomin inte visa tillväxt förrän 2021.

”I ett alternativt scenario med en ordnad, avtalslös brexit förväntar vi oss att BNP-tillväxten faller till noll under 2020 och att KPI-inflationen stiger över 4 procent som svar på en lägre växelkurs och stimulerande penningpolitik”, skriver NIERS i ett uttalande på måndagen.

Institutet varnar också för att riskerna ligger tydligt på nedsidan och ser en 30 procentig risk för att den brittiska ekonomin krymper under nästa år.

Den fullständiga rapporten släpps inte förrän senare i veckan men slutsatserna som publicerats på måndagen är sannolikt dyster läsning för Storbritanniens näste premiärminister. Strax efter börsstängning på måndagen stängde slutligen omröstningen om vem som tar över som partiledare för Tories och därmed efterträder Theresa May som premiärminister.

Först strax innan klockan 13 på tisdagen svensk tid väntas resultatet av partiomröstningen. Det formella överlämnandet väntas på onsdag eftermiddag efter att Theresa May deltagit i sin sista utfrågning som premiärminister i parlamentet.

Den tidigare utrikesministern Boris Johnson väntas i nuläget vinna över konkurrenten Jeremy Hunt, nuvarande utrikesminister i Theresa Mays regering. Flera tunga ministrar, bland annat finansministern Philip Hammond, har signalerat att de kommer att avgå om Boris Johnson går segrande ur omröstningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer