ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen avslutar på plus med banker i topp

  • Foto: Jonas Ekströmer/TT

Stockholmsbörsens storbolagsindex avslutar måndagens handel på plussidan med storbankerna som draglok.

Sektorskollegorna Swedbank och Nordea lyfte index efter uppgångar om 5,7 respektive 5,1 procent.

Stockholmsbörsens storbolagsindex avslutar upp 0,6 procent, medan breda OMXSPI stänger strax över nollstrecket.

En högre riskaptit präglade måndagens handel efter förra veckans besked om att USA och Kina planerar att mötas i början av nästa vecka för fortsatta handelsamtal.

Finanssektorn gick starkt på på Europas börser under måndagen inför ECB:s räntebesked senare i veckan, vilket Di tidigare har rapporterat om. Swedbank avslutade handeln i storbolagsindex topp efter en uppgång om 5,7 procent, följ av Nordea som avancerade 5,1 procent. SEB och Handelsbanken lyfte i sin tur 3,8 respektive 2,9 procent.

”Det är stora rörelser, och på det viset är det överraskande. Samtidigt är marknaden väldigt volatil”, uppgav Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, för Di tidigare på måndagen.

Även fordonsunderleverantören Autoliv klättrade under måndagens handel och stängde upp 4,7 procent.

I andra riktningen gick de traditionellt defensiva aktierna läkemedelsbolaget Astra Zeneca och Tele2 med nedgångar om 2,9 respektive 2,6 procent.

I augusti meddelade Fingerprint att de sannolikt skulle få leverera sensorer till en ny mobiltelefon från Samsung, vilket bekräftades på måndagen. Nyheten fick initialt aktien att lyfta närmare 6 procent, men uppgången hade vid stängning kommit av sig och aktien stängde ner 1,4 procent.

Spelbolagsunderleverantören Netent avancerade 7,1 procent under måndagen efter en köprekommendation från SEB. Enligt storbanken kommer förvärvet av brittiska mjukvaruleverantören Red Tiger att räcka för att ta Netent tillbaka till tillväxt. Riktkursen skruvades samtidigt upp till 40 kronor per aktie från tidigare 28 kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies