ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Storbank varnar för tysk recession

  • Foto: Natasha Livingstone/AP

Tysklands BNP krympte med 0,1 procent under andra kvartalet.

Nu varnar Deutsche Bank för att Tyskland är på väg mot recession.

Efter nedgången på 0,1 procent under andra kvartalet, jämfört med det första, räknar Deutsche Bank med att det går fortsatt trögt för Europas största ekonomi, Tyskland.

Banken hänvisar till nedgången på 1,5 procent i juni för industriproduktionen, fortsatt försvagning av Ifo- och inköpschefsindex under juli och ”störtdykningen” för ZEW-indexet i augusti.

Får banken rätt går Tyskland mot en teknisk recession, två kvartal i rad med krympande BNP.

”Vi räknar med en nedgång på ungefär 0,25 procent under det tredje kvartalet, vilket trycker ekonomin mot en teknisk recession. Vi väntar stagnation under det fjärde kvartalet under antagandet de stora globala områdena för osäkerhet i alla fall inte eskalerar”, skriver bankens ekonomer i en snabbanalys på onsdagen.

De tyska konsumenterna är ”den avgörande frågan” för det tredje kvartalet. Engångsbelopp lyfte lönerna med 9 procent i juli, barnbidragen med 5 procent och pensionerna med 3 procent.

”Med tanke på den höga osäkerheten och talet om recession kan de riskrädda tyska hushållen lägga en del av dessa ökningar i sparande”, skriver Deutsche Bank.

Banken skrev på onsdagen ned sin prognos för årets tillväxt från 0,7 till 0,3 procent.

”En snabb återhämtning från den här låga tillväxtmiljön under 2020 verkar inte trolig från dagens perspektiv... Negativ kvartalstillväxt kan hålla i sig in i 2020”, skriver bankekonomerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer