ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Storbanken lovar att privatpersoner slipper negativ ränta

  • Foto: TT

Den danska storbanken Danske Bank kommer aldrig att belasta några privatpersoners inlåningskonton med negativa räntor. 

Danske Bank har "inga planer på att introducera negativa räntor på hushållsbesparingar eller personkonton", säger finanschefen Christian Baltzer till Bloomberg News.

Han erkänner samtidigt att miljön med negativa räntor innebär tuffa förhållanden för finansindustrin. Men att ta betalt för hushållsbesparingar skapar andra risker såsom en tillbakagång i utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle.

Negativa inlåningsräntor kan ha "en negativ inverkan på samhällsnivå, inklusive risken att kunder tar ut mer insättningar i kontanter", säger han.

Den schweiziska storbanken UBS planerar för en negativ ränta på privatpersonkonton med större insättningar (miljonbelopp i kronor räknat). Vissa mindre danska banker har hintat om att lämpa över kostnader från de negativa räntorna även till hushållskonton, skriver Bloomberg News.

Kari Stadigh, avgående vd:n för Nordeas storägare, finanskoncernen Sampo sa nyligen i en intervju att bankkunderna kommer behöva betala när de sätter in pengar på sina konton. 

”Jag tror inte att det nödvändigtvis kommer förstöra banksektorn. Kunder skulle då faktiskt behöva betala för sina insättningar, så faktiskt kan det till och med skapa stabilitet i banksektorn”, sa Kari Stadigh vid intervjun. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer