ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Storägaren om bråket i Oasmia: Behövs nytt folk

  • Per Arwidsson. Foto: Evelina Carborn

Storägaren i Oasmia, Per Arwidsson, menar att bolaget är på väg in i ny fas och att bolaget därför behöver en ny ledning.

Det säger Per Arwidsson till Nyhetsbyrån Direkt efter att det på onsdagskvällen blivit känt att han har begärt att bolaget ska kalla till extrastämma.

"Styrelsen behöver en annan typ av personer och kanske även den operativa ledningen. Det är åtminstone min ambition, men först måste vi ta oss in i bolaget och se till så att saker och ting är i ordning innan det går att bjuda in duktigt yrkesfolk inom det här området", säger Per Arwidsson.

Upprinnelsen till den extra bolagsstämman är en komplicerad tvist gällande teckningsoptioner där Per Arwidsson anser sig ha blivit lurad av bolagets arbetande styrelseordförande, och storägare, Julian Aleksov. Noterbart är att bolaget i pressmeddelandet skriver att Per Arwidssons påstående gällande optionerna är "utan grund". 

"Som största ägare kan man inte ha en styrelse som agerar fientligt mot huvudägaren. Det är inte rimligt. Det är kanske inte heller rimligt att jag inte har haft företrädare i styrelsen, men jag tycker att jag har haft så pass bra kontakt, men uppenbarligen var den inte tillräckligt bra", säger Per Arwidsson till Direkt. 

Det var i samband med övertagande av ett lån, om 108 miljoner kronor, från Bengt Ågerups investeringsbolag Nexttobe som Oasmias styrelse lät företaget MGC Capital ltd utnyttja drygt 25 miljoner teckningsoptioner. Det är denna överlåtelse som Per Arwidsson menar inte har gått rätt till.

"Det här agerandet innebär att det finns ett akut behov av att träda in och se till att vi har kontroll på bolaget", säger han och tillägger samtidigt att bolaget är på väg in i en ny fas av kommersialisering vilket också ställer nya krav.

Per Arwidsson äger i dagsläget drygt 15 procent av aktierna i Oasmia och är i och med det bolagets största ägare, enligt ägardatatjänsten Holdings sammanställning. 

Exakt hur mycket nuvarande styrelseordförande Julian Aleksov äger inte riktigt känt. Alceco Internation, som är kopplat till Julian Aleksov, äger 9,9 procent av aktierna, enligt Holdings.

MGC Capital Ltd finns inte med i Holdings ägarförteckning sedan tidigare. Vem som står bakom detta bolag är inte känt.

"Det finns ju någon form av koppling till Julian, det är ett litet skitbolag som har femtusen pund i aktiekapital. Det är ett bolag som över huvud taget inte borde kunna göra de affärer som de har gjort", säger Per Arwidsson till Direkt. 

Per Arwidsson kom in Oasmias ägarlista hösten 2016 genom köp av delar av Nexttobes dåvarande andel i bioteknikbolaget. Från den nivån, cirka 12 procent av aktierna, har han ökat flera omgångar. 

"Jag har tittat på det här bolaget i över ett års tid och varit på besök på Uppsala-anläggningen och träffat grundaren Julian Aleksov och andra anställda. De har en otrolig kompetens i det här lilla bolaget", sade Per Arwidsson då.

I samma veva som Per Arwidssons intråde gick Anders Lönner, tidigare vd för Meda, in i Oasmia och det var det som i första hand lockade in Per Arwidsson. Anders Lönner avgick dock som styrelseordförande bara tre månader efter invecklade turer, bland annat innehållande misstankar om insiderbrott. 

"Julian Aleksov har envist under 16 år fortsatt att utveckla bolaget. Men nu är det ju tänkt att Anders Lönner ska ta över som styrelseordförande och hans inträde i bolaget tillsammans med andra långsiktiga ägare kommer att vara mycket värdefullt mot bakgrund av hans meriter och kontaktnät, vilket var en pusselbit som saknades", sade Per Arwidsson till Direkt hösten 2016.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies