Annons

Storägare säljer majoritet av sitt innehav i SEB

Foto:Oscar Olsson

En så kallad placing har inletts i SEB. Det är bankens fjärde största ägare, Trygg-Stiftelsen, som avser sälja 65 miljoner aktier i storbanken, rapporterar Bloomberg.

Innehåll från Svea BankAnnons

Svenskarnas köpkraft holkas ur – så kan företagare agera

Julia Berglund är business controller på Svea Bank.
Julia Berglund är business controller på Svea Bank.

De senaste årens köpfest ser ut att vara över och svenskarna håller nu hårdare i plånböckerna än på länge. Som företagare är det därför läge att se över den egna verksamheten och att bygga utifrån vad kunderna är beredda att betala för, tipsar Julia Berglund på Svea Bank.

Skaffa kontokredit – mer kapital när det behövs 

Höga elpriser, höjda bolåneräntor och stigande matpriser. Det går att konstatera att situationen är utmanande för svenska hushåll. Frånsett pandemi-året 2020 väntas svenskarna i år att för första gången sedan 1990-talet minska sin konsumtion, enligt Konjunkturinstitutets prognoser. De minskade inköpen är något som i sin tur påverkar svenska företag.

– För att ha råd med det nödvändiga behöver svenskarna spara in på sådant som är mer ”nice to have” än ”need to have”. Därför förväntas hushållens konsumtion att minska, och eftersom det väntas ytterligare räntehöjningar från Riksbanken kommer många att bli än mer avvaktande i hur mycket de vågar spendera, säger Julia Berglund som är business controller på Svea Bank. 

Hårt drabbade branscher

Den minskade konsumtionen och de många osäkerhetsfaktorerna får konsekvenser för företag i så gott som alla branscher. Men vissa näringsgrenar drabbas hårdare än andra, konstaterar hon.

– De med låga marginaler, som exempelvis restaurangbranschen och åkeribranschen får det alltid tufft i sådana här tider med stigande kostnader. Vi ser även att e-handeln redan har drabbats hårt till följd av mindre konsumtion. Byggsektorn förväntas också bli lidande. 

För att som företagare klara sig igenom krisen menar hon att det är viktigt att se över sin verksamhet och att fokusera på det som bygger lönsamhet. 

– Det handlar om att titta på vad grundstommen är. Det vill säga vad som är företagets huvudfokus och vad det är man faktiskt tjänar pengar på. Gå hellre djupare än bredare och lägg huvudfokus på ett område snarare än flera.

Ytterligare en frågeställning att fundera över är vilket värde bolaget erbjuder kunderna.

– Det är oftast här ni hittar er konkurrensfördel och det som konsumenterna är beredda att betala för. Bygg utifrån det, säger Julia Berglund.

Men man bör inte bara titta på försäljningssidan, utan också på var man kan hitta kostnadsbesparingar.

– Se över era största kostnadsposter och om det går att skära ner dessa. Exempelvis kanske det går att omförhandla avtal och liknande.

Andra lösningar än lån

Vad gäller kassaflödet rekommenderar Julia Berglund att man ser över vad det finns för olika finansieringslösningar. I hennes mening är många väldigt fokuserade på lån. Det är något som Svea Bank försöker utmana lite, berättar hon.

– Exempelvis kan en kontokredit vara en bra lösning om du bara behöver få in pengar under vissa perioder för att få igång kassaflödet. Istället för att sitta och söka lån hela tiden har man då en löpande kredit som sköter sig själv, vilket gör det till en väldigt flexibel lösning. 

Factoring kan också vara värt att överväga för att kunna få in pengar från kundfordringar så fort som möjligt, förklarar Julia Berglund. Då slipper man vänta på att betalningen ska komma in för att kunna göra andra betalningar eller investeringar och får på så sätt ett bättre kassaflöde. 

– Att fortsätta investera och att anpassa sig efter marknaden är nödvändigt för att man som företag ska ta sig igenom krisen. Vi har många kreativa företag i Sverige som redan har bevisat att de kan ta sig ur kriser och komma vinnande ur dem så jag har stor tilltro till att de kommer att klara sig bra även den här gången. 

Förbättra företagets likviditet – sälj eller belåna era fakturor 

 

Mer från Svea Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svea Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera