ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stor hyresgäst till Hemfosa riskerar konkurs

  • Hemfosas vd Caroline Arehult. Foto: Banfa Jawla

En av Hemfosas största hyresgäster riskerar konkurs. Det norska specialistsjukhuset Landsforeningen for Hjerte og Lungesjuke, hyresgäst vid fastighetsbolagets jätteprojekt vid Gardermoen Campus, Norge, uppges ha stora finansiella problem.

Specialistsjukhusets finansiella problem har varit omskrivet i norsk press men har hittills inte uppmärksammats i Sverige eller pressmeddelats av Hemfosa. I norsk media beskrivs konkurshotet som reellt men Hemfosas finanschef Linda Eriksson vill tona ner riskerna.

Är ni rädda för att det här hyresavtalet måste omförhandlas?
”Som vi befinner oss just nu så har vi inte sett några planer eller diskussioner om hyresreduceringar eller omförhandlingar. Men det är klart att vi följer det här nära. Det är en stor och viktig hyresgäst och vi har ett långt avtal”, säger Linda Eriksson.

Hemfosa har ett 25-årigt hyresavtal med Landsforeningen for Hjerte og Lungesjuke som dels driver vård i privat regi och genom att staten köper vårdplatser. En anledning till sjukhusets finansiella problem är att de har tappat många platser i avtalet från den allmänna sjukvåden inom hjärt- och lungoperationer. 

”Nu har staten dragit ner på det avtalet vilket gör att de står inför ett omställningsarbete där de inriktar sig mot andra typer av operationer och privata försäkringsaktörer”, säger finanschefen Linda Eriksson.

Enligt Hemfosas finanschef står frågan om sjukhusets finansiella problem ganska högt upp på den politiska agendan i Norge och hon menar att Landsforeningen for Hjerte og Lungesjuke ”är rätt vana att finnas under de här förutsättningarna”.

För ungefär ett år sedan blev Hemfosa helägare av vårdfastigheterna vid Gardemoen efter att ha köpt Aspelin Ramms ägarandel om 35 procent i samriskbolaget. Köpeskillingen för de aktierna var 330 miljoner norska kronor.

På fastigheten finns även ett lokalmedicinskt center, även det fullt uthyrt av Hemfosa till Ullensaker kommun med ett 30-årigt hyresavtal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer