ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen öppnar nedåt – oljebolag rusar efter affär

Stockholmsbörsen inledde onsdagen kring nollan men backade strax därpå en aning. I utlandet har det förekommit viss internationell handelsoro som har pressat kurserna något. En stor mängd rekommendationsförändringar på morgonen sätter avtryck på kurserna.

En dryg kvart efter öppningen är OMXSPI ner med 0,3 procent och OMX30 sjunker med 0,4 procent.

USA-börserna tappade en aning på tisdagskvällen och i Asien har kurserna backat. De europeiska och amerikanska börsterminerna pekar marginellt ned inför dagens handelssessioner.

Mode- och skoföretaget Venue Retail Group redovisar en ökad förlust för kvartalet som slutade i november. Försäljningen i jämförbara butiker minskade med 4 procent.

”En förklaring till lägre försäljning jämfört med föregående år, är att Black Friday-perioden inföll en vecka senare - därmed hamnade söndagen och måndagen i december”, uppger bolaget.

I detaljhandelssektorn har Clas Ohlson släppt försäljningssiffror för den viktiga decembermånaden. Bolagets totala försäljning sjönk med 2 procent och det gjorde även den organiska försäljningen. Onlineförsäljningen steg 27 procent. Aktien backar nästan 4 procent.

Bettingbolag kan fortsatt hamna i fokus efter den turbulenta måndagen när sektorn pressades av Kindreds vinstvarning och tuffare reglering i Storbritannien. SEB sänker sin rekommendation för Kindred till behåll. Pareto har sänkt sin riktkurs, men upprepar köprekommendation. Aktien ligger kring 0,7 upp i öppningshandeln.

Bygghissbolaget Alimaks vd Tormod Gunleiksrud kommer att lämna sin befattning under 2020. Han har varit företagets vd sedan 2012.

Oljeprospekteringsbolaget Africa Oil har genomfört ett förärv av oljetillgångar utanför Nigerias kust, en affär som ursprungligen aviserades i oktober 2018 men som nu alltså blivit klar. Aktien rusar med över 18 procent i öppningshandeln.

Africa Oils krisande olje- och gaspartner Tullow Oil har samtidigt meddelat nedskrivningar på cirka 1,5 miljarder dollar efter fjolårets besvikelser på flera oljefält och lägre oljeprisförväntan.

Strålterapibolaget Elekta har fått en kinesisk order på tio linjäracceleratorer med planeringssystem och service. Aktien stärks med 1,9 procent.

Rekommendationer:

• Verkstadsföretaget Sandvik har fått sänkt rekommendation av Pareto Securities till behåll. Riktkursen höjs dock från 190 till 200 kronor. Aktien handlas på oförändrat.

• DNB Markets höjer rekommendationen för NCC till köp, men nedgraderar rekommendationen för konkurrenten Peab till behåll. NCC stärks 0,8 procent, Peab tappar runt 1,0 procent.

• Fastighetsbolaget Klövern har fått sänkt rekommendation av Nordea Markets till sälj. Klövern tappar 3,2 procent.

• Byggmax har fått höjd rekommendation av SEB Equities till köp. Riktkursen höjs från 30 kronor till 35 kronor. Byggmax stängningskurs i tisdags var 27,34 kronor. Aktien stiger med nästan 6,0 procent.

• Morgan Stanley sänker sin rekommendation för teleoperatören Telia till undervikt från tidigare jämvikt. Telia tappar 0,6 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer