ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsen föll kraftigt – men experten tonar ner fallet: ”Det är normalt”

De globala börserna vände kraftigt ned under måndagseftermiddagen. 

Vid stängning var samtliga aktier i Stockholmsbörsens storbolagsindex OMX30 utom Autoliv på minus och stängningskursen landade på minus 1,4 procent.  

Världens börser steg inledningsvis på måndagen efter positiv makrostatistik från Kina.  

Men efter 15.30 började börserna tappa mark. Stockholmsbörsens breda OMXSPI var som mest upp 0,8 procent under måndagsförmiddagen men stängde på minus 1 procent.  Tyska Dax-index stängde 2,1 procent ned medan franska CAC40-index föll 1,8 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 tappade 1,6 procent.

Nedförsbacken började efter nytillträdda ECB-chefen Christine Lagardes anförande inför Europaparlamentet och tilltog efter svaga makrosiffror från USA. Enligt ISM:s undersökning sjönk inköpschefsindex för industrin till 48,1 i november jämfört med 48,3 i oktober. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var ett index på 49,5.  Dessutom sjönk byggnadsinvesteringarna i USA till 0,8 procent i oktober. Analytiker hade räknat med att bygginvesteringarna skulle ha stigit 0,4 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät. 

Ytterligare sordin på stämningen var Donald Trumps besked tidigare under måndagen att USA kommer att återinföra tullar på stål och aluminium som importeras från Brasilien och Argentina. USA:s handelsminister Wilbur Ross följde upp med att i en intervju med Fox News säga att Trump inte drar sig för att höja tullarna mot Kina om inget avtal nås innan den 15 december. 

Dow Jones industriindex tappade 150 punkter efter måndagens dystra makrosiffror , och låg strax efter klockan 19 på minus 0,8 procent. Nasdaqs kompositindex föll hela 1,1 procent, medan S&P 500 föll 0,8 procent.

Christine Lagarde sa i sitt tal att den ekonomiska tillväxten i euroområdet är fortsatt svag, och svagheten beror främst på globala faktorer. Utsikterna för den globala ekonomin är samtidigt tröga och osäkra, vilket dämpar företagens sentiment och investeringar.

Martin Guri på Kepler Cheuvreux tycker inte man ska ta för allvarligt på Christine Lagardes utspel. Det här var makrosiffrorna och Trumps dag, menar chefsstrategen. 

”Christine Lagarde konstaterar bara redan konstaterade fakta att den ekonomiska utvecklingen i Europa är svag, det vet vi. Börsens svängningar beror på algoritmerna, robotarna som avläser nyhetsflödet och smäller på terminerna och så rör sig börsen”, försätter Martin Guri. 

”Vilken vecka som helst kan börsen gå ner 10 procent, det är normalt.  Men gällande den ekonomiska cykeln så har den varit på väg ned ett tag nu” , fortsätter Martin Guri och pekar på att en majoritet av europeisk inköpschefsindex faktiskt pekar på en positiv vändning. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer