ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen svagt uppåt – NCC fortsätter tappa

  • Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stockholmsbörsen fortsatte lätt uppåt när den nya veckans handel inleddes på måndagen. Den tidiga morgonen präglades av en strid ström av ändrade rekommendationer och riktkurser, varav en del satte avtryck i börsens aktiekurser. 

På rapportfronten är måndagen betydligt lugnare än slutet av förra veckan. Byggbolaget NCC öppnade sina böcker på morgonen och siffrorna visade sämre utfall än väntat.

Klockan 10.15 hade OMXS30 gått upp 0,3 procent till nivån 1.753. Aktier för 3,0 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna utvecklades lite blandat i måttliga rörelser. Tyska DAX-index var upp 0,1 procent och Parisbörsens CAC upp med lika mycket. Londonbörsen backade 0,3 procent.  

NCC levererade sämre siffror än väntat i morgonens delårsrapport, både vad gäller vinst, omsättning och orderingång, och aktien sjönk 5,7 procent. 

Inom Stockholmsbörsens storbolagsindex fortsatte Swedish Match upp en knapp procent efter att ha klättrat över 5 procent i fredags när snusbolagets delårsrapport överträffade analytikerförväntningarna. I uppdateringar från Handelsbanken och Carnegie efter delårsrapporten lyfts Swedish Matchs framgångar med den tobaksfria nikotinprodukten Zyn fram. 

Starkast inom OMXS30 gick SSAB A, +1,7 procent, följd av bland annat Boliden, Getinge, Hexagon, Sandvik och Atlas Copco. 

Electrolux vände i stället ned med 2,5 procent efter att i fredags ha fortsatt upp i spåren av rapporten för det tredje kvartalet. Nu det kan vara dags för en paus i kursuppgången och även om det finns möjlighet för fortsatt stigande lönsamhet de kommande kvartalen så är mycket redan inprisat i aktiekursen. Det menar ett antal analyshus i färska uppdateringar och Electrolux har nu fått ett antal sänkta rekommendationer. 

På förlorarsidan syntes också probiotikabolaget Probi, som tappade drygt 3 procent till 265 kronor. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Probi till sälj från behåll och dragit ned riktkursen till 230 kronor.

Även teknik- och industrikoncernen Indutrade gick mot strömmen när aktien sjönk 1,5 procent. Handelsbanken och Danske Bank har sänkt sina rekommendationer för aktien.

Cloetta handlades i stället upp över 4,5 procent till 29:76 kronor. Carnegie har höjt sin rekommendation för Cloetta till köp från behåll och ökat riktkursen till 34 kronor. Även Fagerhult fick köprekommendation av Carnegie. Aktien var upp 2,7 procent. 

Autoliv, som fått sänkt rekommendation till behåll av Carnegie, var ned 1,3 procent. 

Gamingbolaget Starbreeze, som är under rekonstruktion, lyfte ytterligare 4,8 procent till 1:85 kronor efter fredagens nyhet om att det återupptar utvecklingen av sin spelsuccé Payday 2.

Måndagens fortsatta rapportagenda bjuder bland annat amerikanska AT&T och Spotify innan USA-börserna öppnar samt Google-ägaren Alphabet i kväll. På svensk front kommer siffror från Beijer Electronics. 

De 27 kvarvarande EU-länderna väntas på måndagen godkänna Storbritanniens begäran att skjuta upp utträdet ur EU till den 31 januari, uppgav EU-källor på söndagen. Frankrikes president Emmanuel Macron kommer att gå med på att det brittiska utträdet ur EU fördröjs till den 31 januari 2020, rapporterar Bloomberg News på måndagen och hänvisar till en företrädare för den franska regeringen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer