ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen studsar uppåt med Ericsson i topp

Stockholmsbörsen var på ett betydligt muntrare humör på fredagsmorgonen i spåren av att USA-börserna, där S&P 500 bottnade samtidigt som Stockholm stängde, vänt uppåt under torsdagskvällen. 

Efter en volatil börsvecka inledde Stockholmsbörsen fredagens handel med stigande kurser. Efter femton minuters handel var både det breda OMXSPI-indexet upp 1,6 procent medan OMXS30 stiger 1,7 procent. 

Bland OMXS30-bolagen går folkaktien Ericsson i bräschen för uppgången med ett lyft på 3,3 procent. Reuters rapporterade på fredagen, med hänvisning till anonyma källor, att Japan planerar att förbjuda statliga köp av utrustning från kinesiska Huawei för att stärka skyddet mot informationsläckor och cyberattacker. 

Andra vinnare var bland annat medicinteknikbolaget Getinge som stiger 3,2 procent, Electrolux som är upp 2,5 procent samt Tele2 som stiger 2,4 procent. 

Utanför OMXS30 stiger livecasinobolaget Evolution Gaming med 5,6 procent i den inledande handeln medan biometribolaget Fingerprint Cards är upp 3,8 procent. 

Small Cap-bolaget Multiq meddelade på fredagsmorgonen att bolaget fått en order på digitala skärmar från ett statligt nordiskt spelbolag. Ordervärdet uppgår till drygt 40 Mkr. 

"Detta är den största enskilda ordern för Multiq på många år. Vi är såklart otroligt glada för denna order", säger Lars Pålsson, tillförordnad vd för Multiq, i ett pressmeddelande. 

Beskedet möttes med klang och jubel på Stockholmsbörsen där aktien rusar med 47,5 procent i den inledande handeln. 

Klädkedjan Kappahl handlas på fredagen exklusive rätt till utdelning på 2 kronor per aktie. Aktien backar med 9,5 procent till kursen 20,8 kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies