1515
Annons

Stockholmsbörsen stänger på plus – Alfa Laval i topp bland storbolagen

Foto:Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen steg på måndagen efter att ha backat något i fredags, med storbolagsindexet i täten framför det bredare SPI, anfört av positiva aktierekommendationer för Swedish Match och Assa Abloy.

Innehåll från DigipAnnons

Så digitaliserar Digip immaterialrättsmarknaden

En varumärkesregistrering skyddar inte bara från intrång och kopior – den kan även öka förtroende och respekt för varumärket. 80 procent av ett företags värde ligger i immateriella tillgångar, men processen för att varumärkesskydda dem har tidigare varit utdragen och krånglig. Nu har Digip gjort den traditionella immaterialrättsmarknaden helt digital.

De digitala immaterialrättsliga tillgångarna har exploderat i takt med digitaliseringens framfart och i dag behöver företag ha en immaterialrättslig strategi för exempelvis domännamns- och varumärkesregistreringar, varumärkesintrång och säkerhetstjänster för DNS. Samtidigt har eran av kryptovalutor, blockchainapplikationer och andra virtuella varor gjort varumärkeshantering utmanande för organisationer att hantera.

Viktor Johansson startade stockholmsbaserade Digip 2019, tillsammans med Christian Vierling, Victor Fredriksson och Jimmy Hörström. De har fler än 300 kunder i 40 länder och arbetar främst med högteknologiska startups, digitalt drivna små och medelstora företag, e-handelsföretag och digitala tjänsteleverantörer.

Kostnadsfri juridisk hjälp

– Vår plattform skiljer sig från konkurrenterna då obegränsade varumärkessökningar kan göras. Våra kunder kan även kostnadsfritt boka möten med juridiska rådgivare och varumärkesexperter, vilket sparar tid och skär ner på kostnadens som traditionellt kommer med ett varumärkesarbete. Det är en kombination som jag tror blir särskilt attraktiv i dagens marknad, där företag behöver se över sina kostnader och effektivisera verksamheten. Det ska bli spännande att följa de makroekonomiska förändringar vi nu ser. 

Viktor beskriver Digip som en helhjärtad partner för skydd av varumärkets olika delar. Samarbetet menar han bottnar i ett gemensamt arbete med kunderna.

– Genom att kombinera innovativ teknik och specialistrådgivning bygger vi tillsammans en proaktiv, kostnadseffektiv och skyddande varumärkesstrategi anpassad efter kundens behov. Det är kunden som kan sin marknad bäst, vi kompletterar arbetet med vår expertis om varumärkesskyddets olika delar. Tillsammans kartlägger vi de risker som är förknippade med varumärket. Vår plattform skannar sedan av marknaden för att proaktivt övervaka eventuella intrång.

Ett kostsamt misstag

Tillsammans har grundarna mer än 50 års erfarenhet av strategisk rådgivning och Viktor berättar att man tydligt kan se hur företag påverkas av bristande eller obefintliga varumärkesskydd.

– I och med att det kan bli en komplicerad och utdragen registreringsprocess struntar många i att varumärkesskydda sina produkter; de tänker kanske att intrång är ovanliga eller att de ska ta tag i registreringen senare. Om någon då kopierar företagets kod, design eller andra immateriella tillgångar kan prislappen bli stor och väldigt, väldigt onödig. 

Det var den insikten som lade grunden till Digip. De leder utvecklingen av den traditionella immaterialrättsbranschen och vill förenkla och utmana en bransch som inte har hängt med i den digitala utvecklingen, men ändå utvecklat innovativa lösningar.

– Digip blev historiska när vi som första ombud ansökte om varumärkesskydd genom en API-koppling. Vi kombinerar kunskap med marknadens mest innovativa teknik – vi gör det helt enkelt smidigt och kostnadseffektivt för företag att ha kontroll på sin immaterialrättsportfölj, avslutar Viktor Johansson.

Läs mer på digip.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Digip och ej en artikel av Dagens industri

Wall Street stänger ner för femte dagen i rad

De dystra tongångarna fortsätter att eka genom Wall Street-kvarteren och för femte dagen i rad stängde huvudindexen på rött.

Dow Jonex instruiindex tappade 1,1 procent samtidigt som det bredare S&P 500-index backade 1,0 procent. Tekniktunga Nasdaq Composite försökte hålla emot men lyckade inte stänga högre än 0,5 procent minus.  

Gymkedjan Planet Fitness steg omkring 1,5 procent. Raymond James har höjt sin rekommendation för aktien till starkt köp, med bedömningen att kedjan är motståndskraftig mot en eventuell recession och att den har en gynnsam skuldsättning.

Men allt var inte dystert. För kasionbranschen kom goda nyheter i form av att coronarestreiktionerna börjar lättas till den kinesiska regionen Macau, vilket fick en rad kasinobolag att lyfta: 

Las Vegas Sands bjöd på en uppgång om över 11,7 procent och Wynn Resorts toppade S&P 500 på plus 12,0 procent. 

Starkt gick det även för tekniksektorn vars korresponderade index inom S&P 500 var upp 0,6 procent. Apple och Microsoft ökade 0,2 respektive backade 0,2 procent i den tilltagande sura börsmiljön.

Fallande oljepriser satte också press på energiaktierna, Chevron tappar 2,4 procent och Exxon med 2,0 procent. Även bankerna har det motigt med Citi ner 2,7 procent och Goldman Sachs med 2,4 procent.

/Texten uppdateras.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera