ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen stängde nedåt – uppåt för skolbolag

Det rådde ljummen fredagsstämning på börsen – som knappt reagerade på nyheten att Sverige möjligen är på väg att få en regering fyra månader sedan valet. Men skolbolagen steg på beskedet att det inte blir något vinstförbud för välfärdsbolag.

OMXS30 slutade 0,4 procent ner och breda OMXSPI slutade 0,1 procent ner.

Socialdemokraternas, Miljöpartiets, Liberalernas och Centerpartiets överenskommelse om att släppa fram Stefan Löfven som statsminister togs emot med en axelryckning av börsen. Men Academedia steg med 5,2 procent och Engelska Skolan klättrade 1,5 procent. Även First North-noterade Atvexa avancerade med 1,7 procent.

Enligt överenskommelsen ska regeringen ”verka för en mångfald av aktörer” inom välfärden och det  sägs mycket tydligt att något vinstförbud i välfärdsbolagen inte ska införas under mandatperioden:

”Regeringen kommer inte att driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud eller andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Höga kvalitetskrav ska vara styrande”, heter det i dokumentet.

Bolagsnyheterna lyste med sin frånvaro och de flesta av dagens större kursrörelser kunde i stället tydligt kopplas till ändrade rekommendationer eller justerade riktkurser.

ABB tappade 2,0 procent. Tyska Kuka, en konkurrent till ABB på robotsidan, har varnat för sämre utfall än väntat under fjärde kvartalet efter en ”starkare avmattning” inom fordonssektorn och i elektronikindustrin. Ytterligare tyngd på ABB kom av att ABG Sundal Collier sänkt aktien till sälj.

En höjd vinstprognos från amerikanska GM fick tillfälligt svenska bilrelaterade aktier som Autoliv och Veoneer att studsa upp, men glädjen blev kortvarig. Kepler Cheuvreux har sänkt riktkurserna för bolagen, vilket bidrog till att Autoliv och Veoneer tappade 2,2 respektive 5,7 procent.

Längst ner i botten på storbolagsindex låg Ericsson som tappade 2,9 procent i en fortsättning på gårdagens tapp efter att bolaget guidat för miljardavsättningar.

I topp låg Swedish Match, som efter dagens uppgång på 2,8 procent ökat sitt börsvärde med 7,4 procent den här veckan – en uppgång från 358,20 kronor till 388,50.

Telia kommer sannolikt med ännu ett sparprogram det här året, tror Goldman Sachs. Banken räknar med att nya kostnadsneddragningar kan bli en positiv katalysator för aktien och behåller sin köprekommendation för teleoperatören. Av motsatt åsikt är Société Générale, som har sänkt sin Teliarekommendation till sälj. Telia handlades 0,6 procent lägre.

På plussidan bland storbolagen fanns Swedbank, som steg 0,5 procent med stöd av att Handelsbanken Capital Markets höjt aktien till köp.

Order i Skanskas USA-verksamhet fortsatte att droppa in. På fredagen berättade bolaget om tre nya uppdrag värda totalt 1,3 miljarder kronor. Aktien avancerade 1,5 procent.

Investmentbolaget Latour föll 3,1 procent efter att ha fått en sänkt rekommendation av Nordea Markets till sälj.

DNB Markets har tagit ned Leovegas till behåll från tidigare sälj. Banken räknar i en analys med att bettingbolagets organiska tillväxt sannolikt var fortsatt svag under fjärde kvartalet, och att den förblir svag under 2019 års första hälft. Leo Vegas handlades 2,3 procent lägre.

Deflamo, som tillverkar flamskyddsmaterial, rasade 17 procent. Styrelsen vill sälja den nuvarande verksamheten eftersom fortsatt finansiering i nuvarande form bedöms som realistisk. Kursutvecklingen har länge varit svag: senaste två åren har aktien fallit drygt 92 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies