1515

Stockholmsbörsen ser ut att öppna kring nollan

Stockholmsbörsen såg på onsdagen ut att inleda handelsdagen med små indexrörelser. Detta trots att USA-börserna kvällen före backat på bred front, då ordkriget mellan USA och Kina överskuggade uttalandena från Fedchefen Jerome Powell om att centralbanken ska vidta åtgärder för att lugna marknaderna. S&P 500 stängde ned 1,6 procent.

Innehåll från Alent DynamicAnnons

Framtidens lösning för en hållbar träindustri

Trä är ett av de hetaste materialvalen på marknaden just nu, men för att sågverk ska kunna leverera schysst och hållbart virke krävs också en schysst och effektiv virkestorkning. Det kan Alent Dynamic erbjuda, med deras metod får virket en hög kvalitet på mindre tid och med betydligt mindre energi än vid konventionell torkning. 

När Alent Dynamic introducerade sitt torksystem 2010 var det många som tyckte att deras lösning lät för bra för att vara sann. Med Alent Dynamic-metoden skulle sågverken dra ner sin totala energiförbrukning med 25 procent och torkprocessen med hela 50 procent. De skulle få högre kvalitet på virket och kunna utnyttja tre procent mer av virket som annars kasseras, dessutom gick det 10 procent snabbare än vid konventionell torkning. Det här var för många svårt att tro på – men siffrorna ljög inte. 

– I dag har vi 600 installationer av våra torksystem runt om vi världen, 150 000 virkessatser har torkats med vår metod och kunderna har sparat totalt 400 miljoner kWh el. Man kan tro att el-besparingen har varit anledningen till att sågverk valt att implementera våra system men främsta anledningen är faktiskt den höga kvalitén virket får, säger Peder Björkman, vd för Alent Dynamic. 

Så här funkar det 

Alents huvudsakliga torkmetod är på sätt och vis en återgång till naturens sätt att torka virke med dygnsvariation av klimatet, fast för dem går det 30 gånger snabbare. I metoden växlar man mellan korta intensiva intervall där fläktar och ventilation kör på full effekt, för att sedan ha ett längre intervall av vila. Detta leder till lägre risk för torkskador på virket, mindre missfärgningar, färre sprickor och mindre kådflytning. 

Agenda 2030 & Alent Dynamic i synergi

Med Agenda 2030 har regeringen satt upp 17 mål för en global hållbar utvecklig. För att uppnå de här målen krävs det att företag ser över sina hållbarhetspolicys. Inom träindustrin blir sågverken och dess energiförbrukning en viktig del av kedjan om man ska bli en hållbar industri. 

– Agenda 2030 ger oss extra draghjälp på energisidan när vi nu utvecklar en aktiv kondensering (ACU) som ger stora fördelar i torkprocessen med 30 procent termisk besparing och ytterligare effektivisering av pumptorkningen med en förkortning av torktiden med 10 till 20 procent. 

Vår teknik med pumptorkning och ACU kan leda till en ”franchising-tork” i symbios med andra processer i en möjlig Agenda 2030-utväxling, avslutar Peder Björkman. 

Om Alent Dynamic

Alent Dynamics mission är att ständigt utveckla och förbättra virkestorkningen för att hjälpa sina kunder producera trä med ännu högre kvalitet, till en betydligt lägre kostnad och med lägre miljöpåverkan.

Läs mer på alentdynamic.se  

Mer från Alent Dynamic

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Alent Dynamic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?