ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen ser ut att öppna kring nollan

  • Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stockholmsbörsen stod på onsdagsmorgonen inför en öppning nära nollstrecket, trots att de ledande indexen på Wall Street på tisdagen stängt klart högre och uppgången fortsatt i den asiatiska förmiddagshandeln på onsdagen.

Kursstegringarna drevs bland annat av flera starka amerikanska bolagsrapporter, liksom av positiva signaler gällande handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

Vid 8.25-tiden var terminerna för tyska DAX- och franska CAC 40-index i stort sett oförändrade. IG:s förhandel indikerade samtidigt en marginell uppgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

I New York rapporterade bland andra Coca-Cola, Stanley Black & Decker och Biogen klart högre resultat än väntat, vilket åtföljdes av stigande kurser. Mot trenden gick Electroluxkonkurrenten Whirlpool, som tappade 4 procent efter sin rapport.

Teknikbolag som Amazon, Alphabet och Facebook backade överlag i efterhandeln sedan uppgifter i Wall Street Journal gjort gällande att USA:s justitiedepartement inleder en utredning angående om bolagen ägnar sig åt olagliga konkurrensbegränsningar.

På plussidan noterades att USA:s handelsrepresentanter avser att resa till Kina nästa måndag för nya samtal.

"Den amerikanska delegationen kommer att ledas av USA:s handelsrepresentant Lighthizer och finansminister Mnuchin, vilket talar för att det handlar om ett ärligt försök att hitta en lösning på konflikten", kommenterar SEB i ett morgonbrev.

De kinesiska börserna tog ledningen i Asien med uppgångar på knappt 1 procent på onsdagen. Uppåt var det även för börserna i Japan och Australien, medan Sydkorea backade.

På råvarumarknaderna steg Brentoljan på tisdagskvällen cirka 1 dollar till som högst omkring 64:20 dollar per fat, sedan amerikanska lagersiffror visat större nedgångar än väntat. Priserna föll tillbaka något till omkring 64 dollar på onsdagsmorgonen. Basmetallerna noterades för mindre uppgångar.

På svensk hemmaplan kom nya kvartalsrapporter, om än i avtagande tempo.

Byggjätten Skanska rapporterade ett rörelseresultat om 2.737 miljoner kronor, 9 procent över förväntningarna i Bloomberg Datas snittprognos. Även intäkterna var högre än väntat.

För speloperatören Kindred uppgick det underliggande ebitda-resultatet till 30,5 miljoner pund i det andra kvartalet. Här väntades 39,2 miljoner enligt Bloomberg. Kindred uppger att det genomsnittliga dagliga spelöverskottet under inledningen av tredje kvartalet var 7 procent lägre än under hela tredje kvartalet 2018.

Fordonsunderleverantören Concentric levererade ett något lägre rörelseresultat för det andra kvartalet än i fjol, men en ökad rörelsemarginal. Bolaget flaggar för något lägre omsättning i det tredje kvartalet och ett svagt andra halvår för marknaden. 

Sportboksleverantören Kambi redovisade ett rörelseresultat om 2,5 miljoner euro för det andra kvartalet 2019 (2,4). Rörelsemarginalen uppgick till 11,7 procent (13,8).

Bland dagens rekommendationsändringar märks att Citi sänkt Swedish Match till neutral från köp, medan BMO återupptagit bevakning av Boliden med betyget market perform.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies