1515

Stockholmsbörsen rasar efter nytt tullhot

Foto:Di

Stockholmsbörsen inleder majhandeln i rött och strax innan klockan 11 är både breda OMXSPI och OMXS30 ned över 4 procent.

Innehåll från NorconsultAnnons

Bygg- och anläggningssektorn vill öka tempot i klimatarbetet

Aktörer från hela bygg- och anläggningssektorns värdekedja har skrivit på en färdplan som ska bidra till att nå Sveriges klimatmål till 2045. Teknik för att nära nog halvera utsläppen till 2030 är redan på plats. Nu uppmanar Norconsult beställare att ställa högre krav i sina upphandlingar så att branschen snabbare kan uppnå klimatkraven och därmed ge Sverige ett försprång.

Enligt det klimatpolitiska rådet minskade utsläppen tillfälligt under 2020, både globalt och i Sverige. Utsläppsminskningen var historiskt stor, omkring 7 %, men samtidigt inte större än vad som krävs varje år fram till nollutsläpp för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Det ger en fingervisning om skalan på den omställning vi står inför.

Om Sverige ska leva upp till målsättningarna i Parisavtalet får vi inte släppa ut mer än cirka 300 miljoner ton koldioxid. Den återstående mängden kallas för koldioxidbudget, en modell för att konkretisera Sveriges kvarvarande ändliga utsläppsutrymme för ett specifikt temperaturmål. Med de senaste årens nationella utsläppsnivåer omkring 50 miljoner ton per år kan kolbudgeten för 1,5-gradersmålet vara förbrukad redan om några år.

Varje ton spelar roll 

– Vi behöver minska våra koldioxidutsläpp med cirka 17 % årligen för att inte spräcka koldioxidbudgeten. I flera branscher är sådana utsläppsminskningar flera år bort. Men vi inom bygg- och anläggning har potential att börja redan i dag. Varje ton spelar roll och ju tidigare vi agerar desto mindre kommer de totala utsläppen att bli, säger Theo Voulgaridis, hållbarhetsstrateg på Norconsult.

Det Norconsult vill se nu är 1: skarpa krav om att klimatpåverkan ska hanteras tidigt i plan- och byggprocessen med mål om att minimera utsläpp ur ett livscykelperspektiv. Utsläppsminskningarna ska också tydligt kopplas till framtagna kolbudgetar på lokal och regional nivå. 2: systematisk uppföljning av klimatkraven, det ska vara lönsamt att minimera utsläppen och kostsamt att inte göra det.

– Vi bör se omställningen som en affärsmöjlighet där svenska företag kan ligga i framkant med en kompetens som ingen kan konkurrera med. Det skapar möjligheter för branschen och Sverige att vara både en klimatförebild och kunna exportera vår kunskap, säger Ljot Strömseng, vd för Norconsult.

Om Norconsult

Norconsult drivs och ägs av specialister inom arkitektur, bygg, energi, industri, infrastruktur, miljö, samhällsplanering, vatten, avlopp och en del annat som får livet att fungera. Tillsammans är vi samhällsbyggare med helhetssyn som tror på kraften i samarbete och kreativitet. Vi är 4600 medarbetare varav 950 sitter i Sverige fördelade på 33 kontor från norr till söder.

Läs mer om Norconsult här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norconsult och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?