ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Handelsoron sänker börsen – läkemedel och snus ljuspunkter

Öppningshandeln på Stockholmsbörsen präglades av fördjupad handelsoro i världen och tappade mark, i spåren på de amerikanska börserna på onsdagskvällen. OMXS30 öppnar ner 0,8 procent medan breda index backar 0.7 procent.

I topp bland storbolagen huserade inledningsvis Astra Zeneca med en uppgång strax under 1,0 procent, följt av Swedish Match som stiger 0,3 procent. I andra änden av samma index trängdes Autoliv och Sandvik med en nedgång på 1,9 procent vardera. 

I dagens Di säger Sandviks vd Björn Rosengren att han inte tror ”att man ska sitta för länge som vd på sådana här bolag”. 

Oscar Properties-aktien har trampat full gas på morgonens nyhet att man kommit överens med Stockholms stad om markköp till projektet Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden. Efter tio minuters handel är den upp med 15,7 procent.

Bolidenaktien handlas i dag exklusiva utdelning och sjunker 2,1 procent.

Essity håller kapitalmarknadsdag på torsdagen och har i princip upprepat sina tidigare prognoser. Aktien backar 0,6 procent.

Oljepriserna har rört sig nedåt efter att statistik visat på oväntat höga USA-lager. Lundin Petroleum tappade nära 4 procent och Enquest retirerade drygt 7 procent.

Veoneer avser att ta in totalt 600-690 miljoner dollar i de två emissioner som aviserades häromdagen, mer än tidigare indikerat. Emissionen av aktier kommer att ske till kursen 17,50 dollar, mot en stängningskurs i USA på 17,96 dollar. Aktien som haft det tungt återhämtade drygt 2 procent till 180,10 kronor i Stockholm på torsdagsförmiddagen.

SAS, som Barclays sänkt från köp till behåll och sänkt riktkursen på till 16 kronor från tidigare 26, tappar rejält med mark i inledningen och backar 4,0 procent.

Bilprovningsföretaget Opus stiger med 4,7 procent sedan bolaget fått höjd rekommendation av Kepler Cheuvreux till köp från behåll.

Tidningen Affärsvärlden rekommenderar köp av Mertiva och Bufab och aktierna steg 2,8 respektive 1,6 procent. 

Pareto har inlett bevakning av Nibe med rekommendationen sälj och riktkursen 110 kronor. Aktien tappade knappt 2 procent till 125,50 kronor.

USA-terminerna tappade 0,7 till 1,1 procent efter att de ledande börserna i New York stängt svagt ned på onsdagen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer