ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen lyfter – nätbanken rasar tvåsiffrigt

Stockholmsbörsen inledde tisdagen upp med viss draghjälp från omvärlden och flera delårsrapporter och rekommendationsändringar var i fokus. Avanza föll efter sin delårsrapport medan Kinnevik lyfte med stöd av tyska e-handelsbolaget Zalandos omvända vinstvarning. Även ett antal verkstadsbolag gick hyfsat starkt.

Klockan 9.25 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,6 procent till 1.653. Aktier för 0,6 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen.

Nätbanken Avanza tappade 10,5 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 100 miljoner kronor för det första kvartalet. Det var något lägre än Bloombergs snittestimat som pekade mot 107 miljoner kronor. De totala intäkterna på 268 miljoner kronor var 4 procent under förväntan. 

"Handelsaktiviteten ökade under kvartalet, men intäkterna pressades av kunders handelsmönster och lägre genomsnittligt fondkapital", uppgav Avanzas vd Rikard Josefson.

Kinnevik klättrade 3,0 procent under hög omsättning sedan tyska Zalando, där Kinnevik är storägare, lämnat en omvänd vinstvarning som fått den tyska aktien att stiga 9 procent i Frankfurt. Zalandos positiva vinstvarning är ett tecken på att en stabilisering börjar ta form i e-handelsbolaget, skriver Wells Fargo i en analys.

Swedbank steg 0,9 kronor efter höjd rekommendation av Danske Bank Markets till behåll.

Bland övriga storbolag sjönk Skanska 1,0 procent sedan Nordea Markets sänkt sin rekommendation till behåll efter den senaste tidens starka kursutveckling för byggbolagets aktie.

Beijer Ref avancerade 18 procent efter att ha redovisat en organisk tillväxt på 8 procent och flaggat för gynnsamma förutsättningar inför andra kvartalet. I eftermiddag väntas delårssiffror från Profilgruppen.

Ett fåtal större aktieägare i det First North-listade it-konsultbolaget CAG har sålt totalt 496.000 aktier till investmentbolaget Creades. Det motsvarar 7,6 procent av CAG:s aktiekapital. CAG steg 10 procent.

MTG lyfte 0,7 procent efter höjd rekommendation från Kepler Cheuvreux till köp. Riktkursen sänks dock från drygt 146 till 140 kronor.

Telia har beslutat att införa ett nytt återköpsprogram av aktier om 5 miljarder kronor. Beslutet är i linje med ambitionen som kommunicerades i april i fjol, om att återköpa aktier för ett årligt belopp om 5 miljarder kronor över en treårsperiod. Aktien var upp 0,7 procent.

Fukthanteringsbolaget Munters steg 3,2 procent efter höjd riktkurs från Kepler Cheuvreux.

Medicinteknikbolaget Prostalund sjönk 16 procent efter att ha föreslagit en företrädesemission på 26 miljoner kronor för att täcka kommande års underskott fram till dess att positiva kassaflöden genereras. Bolaget har samtidigt rapporterat en något minskad förlust på rörelseresultatnivå.

Kasinounderleverantören Netent har fått sänkt riktkurs från Nordea Markets från 50 till 45 kronor. Rekommendationen köp upprepas dock. Aktien var upp 0,6 procent till 30:08 kronor.

H&D Wireless steg ytterligare 8 procent på tisdagsförmiddagen efter måndagens rusning före handelsstoppet. H&D Wireless förtydligade på måndagskvällen det förslag till avsiktsförklaring som bolaget har mottagit från ett stort internationellt företag med säte i Kina.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer