ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen klättrar inför räntebesked – Kinnevik fortsätter ner

Stockholmsbörsen inledde onsdagens handelssession på plussidan. Blickarna riktas mot kvällen Fed-besked i USA.

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till nivån 1.655. Aktier för 2,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Tyskland låg DAX-indexet på lätt plus, liksom Parisbörsens CAC-index. 

Castellum låg i topp på börsens omsättningslista i inledningen efter att en större aktiepost (400.000 aktier) mäklats i öppningen internt av ABG Sundal Collier, enligt Infronts avslutsstatistik. På sistone har flera storposter mäklats i fastighetsbolaget och tidigare i september flaggade finansmannen Rutger Arnhult för en ökning till drygt 10 procent av kapital och röster. Castellum-aktien var upp 1 procent.

Kinnevik, som rönte uppmärksamhet på tisdagen efter flera nyheter, bland annat att ägandet i Millicom ska delas ut, fortsatte ned med 2,4 procent. SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Kinnevik till behåll från köp. Riktkursen minskas till 274 kronor från 285 kronor, enligt Bloomberg.

SSAB låg i topp inom storbolagsindex, A-aktien handlades upp 1,6 procent. Även på andra Europabörser gick ståltillverkare starkt. Atlas Copco, som fått höjd rekommendation av Société Générale, steg 1,3 procent. Autoliv, Boliden, Getinge, Electrolux och Astra Zeneca steg också drygt procenten. 

Branschstatistik på tisdagskvällen visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA steg med 8,2 procent i augusti, efter ett minus i juli. Statistiken är viktig för Electrolux som har en stor andel av sin vitvaruförsäljning i USA.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi avancerade nära 5 procent utan uppenbar anledning i skrivande stund.

Forskningsbolaget Saniona avancerade 11 procent efter positiva studieresultat. 

På Köpenhamnsbörsen tog placerarna intryck av att det är turbulens i Sydbank med tre avhopp från styrelsen på grund av oenighet om den framtida strategin. Sydbank-aktien backade 2,4 procent. 

Fed lämnar sitt räntebesked klockan 20 i kväll och centralbankschefen Jerome Powell håller presskonferens klockan 20.30. Förväntningarna är att centralbanken ska sänka räntan för andra gången i år.

På svensk front har regeringen lagt fram höstbudgeten. Prognoser och de flesta reformer var kända sedan tidigare och ingen ny information kom om den planerade bankskatten.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer