ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen öppnar uppåt – Avanza stärks på rapport

  • Foto: TT/AP

Stockholmsbörsen inleder torsdagens handel i stigande riktning. Rapportperioden smygstartade på morgonen, men tar på riktigt fart under nästa vecka. 

De amerikanska börserna steg på onsdagen i spåren av kommentarer från Federal Reserves chef Jerome Powell, som marknaden tolkat som duvaktiga. Asienbörserna följde den amerikanska utvecklingen och steg på torsdagen. 

OMXS30 stiger med knappt 0,3 procent och OMXSPI stiger med 0,2 procent.

Flera bolag har kommit med kvartalsrapporter på morgonen, bland annat specialistläkemedelsbolaget Orexo som visade ett resultat efter skatt på 54,6 miljoner kronor (50,1). Orexo upprepade samtidigt prognoserna för helåret. Aktien stärks med 3,8 procent i inledningshandeln.

Nätbanken Avanza öppnade också upp boken för det andra kvartalet, och visade ett nettoresultat och intäkter som var i stort sett i linje med snittprognosen enligt Bloomberg News. Aktien stiger med 1,4 procent.

Forskningsbolaget Alligator Bioscience redovisade ett resultat efter skatt på -49,3 miljoner kronor (-37,6) och aktien sjunker 1,6 procent i öppningen.

Bioarctic, också ett forskningsbolag, hade i stället ett resultat efter skatt på 100 miljoner kronor mot tidigare 5,1 miljoner kronor. Ökningen i kvartalet berodde på den milstolpsersättning som erhölls från Eisai om 15 miljoner euro, uppgav bolaget i kvartalsrapporten. Aktien stärks 4,2 procent.

Norska flygbolaget Norwegian rörelseresultat steg till 623 miljoner norska kronor (154), men bolaget uppgav att flygstoppet av Boeing 737 Max kommer tynga årsresultatet med 700 miljoner kronor. Efter rapporten meddelades att Norwegians vd lämnar sin post, men stannar i bolaget. 

"Sammantaget är Norwegians rapport blandad och svagare än våra förväntningar, men långt över konsensus", skriver Pareto Securities. 

På torsdagen är det handelsdebut på NGM Nordic MTF för aktien i fintech-bolaget Quickbit EU, ett bolag som hjälper e-handlare att ta betalt via kryptovalutor såsom Bitcoin. Nyemissionen på 16 miljoner kronor tecknades till 960 procent. Teckningskursen var 3,20 kronor per aktie. 

Mätteknikbolaget Hexagon har fått ytterligare riktkurssänkningar, denna gång av både Goldman Sachs och RBC Capital Markets. Riktkursen skruvades ned till 440 kronor (510) respektive 540 kronor (550), medan rekommendationerna neutral och outperform behölls. Aktien inleder torsdagshandeln på oförändrad nivå.

Även stålbolaget SSAB har fått en riktkursändring, Kepler Cheuvreux har sänkt riktkursen till 40 kronor från tidigare 45 kronor, med en upprepad köprekommendation. Aktien sjunker 0,3 procent. 

Medicinteknikbolaget Getinge har däremot fått en höjd riktkurs till 180 från 100 kronor av Berenberg Bank samtidigt som rekommendationen höjs till köp från behåll. Nordea inleder samtidigt bevakning på Getinge med en säljrekommendation. Aktien öppnar starkt upp med 2,4 procent.

ABG Sundal Collier har dragit ned riktkurserna för en rad verkstadsbolag, däribland ABB, Atlas Copco, Autoliv, SKF och Sandvik.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer