ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Peab, Lundin och verkstad i fokus inför börsöppning i Stockholm

Stockholmsbörsen ser ut att inleda handelsveckans sista dag på rött.

I New York backade börserna tillbaka på onsdagen efter tisdagens lättnadsrally i spåren av mellanårsvalet.

Nasdaq och S&P500 stängde ned 0,3-0,5 procent medan Dow Jones stängde på svagt plus.

På makrofronten stod Federal Reserves räntebesked i centrum och den amerikanska centralbanken lämnade som väntat målet för dagslåneräntan oförändrat inom intervallet 2,00-2,25 procent, men höll samtidigt öppet för en ökning i december.

Asien har börserna tappat rejält med mark under morgonen där Hongkong var ned 2,6 procent.

Klockan 8.30 pekade terminerna på de ledande börserna i Europa på en öppning runt 0,3-0,4 procent ned. Enligt handeln på IG väntas OMXS30 öppna ned 0,3 procent.

På onsdagskvällen sänkte den tyska stålkoncernen Thyssenkrupp sin helårsprognos för 2018 för det justerade ebit-resultatet till 1,6 miljarder euro från cirka 1,8 miljarder.

Inom samma sektor har SSAB:s dotterbolag Tibnor köpt Saniståls distributionsdel. Verksamheten som förvärvas hade under 2018 en försäljning om cirka 1,8 miljarder kronor.

På morgonen har byggkoncernen Peab rapporterat och utfallet var i linje med förväntningarna. Rörelseresultat blev 743 miljoner kronor i det tredje kvartalet (714). Nettoomsättningen uppgick till 12.445 miljoner kronor (11.595). Enligt Refinitivs analytikersammanställning var 12.532 respektive 735 miljoner kronor förväntat.

Lundin Gold rapporterade ett resultat efter skatt på 7,3 miljoner dollar för tredje kvartalet (-16). Det positiva nettoresultatet följer på en omvärdering av bolagets långsiktiga skuldsättning.

Diamantproducenten Lucara Diamond redovisade ett resultat efter skatt på 5,1 miljoner dollar för tredje kvartalet (32,9). Bolaget höjer sina prognoser för volymen bruten malm och försäljning av utvunna och sålda rådiamanter och intäktsprognosen smalnas av, men höjs dock inte.

Omsorgsbolaget Attendo gjorde ett ebita-resultat på 297 miljoner kronor för tredje kvartalet (277). Den höga öppningstakten av omsorgsboenden kommer att fortsätta även under det fjärde kvartalet, varnar vd:n Martin Tivéus som konstaterar att detta "gör det utmanade att på kort sikt kunna lyfta marginalen till företagets långsiktiga mål på 9 procent."

Karo Pharmas storägare och styrelseordförande Anders Lönner har åtagit sig att acceptera budet på Karo Pharma från EQT. Även styrelseledamoten Per-Anders Johansson har åtagit sig att tacka ja.

Goldman Sachs har ändrat sina rekommendationer för några av de svenska skogsbolagen där Stora Enso höjs till neutral från sälj. Riktkursen sänks samtidigt till 15:10 från 15:80 euro. Även SCA höjs till neutral från sälj och riktkursen höjs till 95 från 86 kronor.

För Billerud Korsnäs som omgetts av uppköpsrykten den senaste veckan sänkte banken dock rekommendationen till neutral från tidigare köp. Riktkursen höjdes samtidigt till 145 från 135 kronor.

Goldman Sachs har även höjt riktkursen för H&M till 130 kronor från 115 kronor. Rekommendationen sälj upprepas.

DNB Markets höjer sin rekommendation för Tele2 till köp från behåll. Riktkursen ligger kvar på 120 kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies