ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen stängde på minus – banker gick mot strömmen

  • Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Stockholmsbörsen fick en negativ start på veckan, bland annat tyngd av svag statistik från Kina. Banksektorn stod emot bäst med tre av fyra storbanker på plus.

Stockholmsbörsen handlades stabilt lägre på måndagen efter press från klen kinesisk exportstatistik och fortsatt amerikansk oenighet om budgeten när statsapparaten gick in på sin 24:e stängda dag. 

Storbolagsindexet OMXS30 var vid stängning ner 0,5 procent samtidigt som breda OMXS hade tappat 0,5 procent.

Astra Zeneca, vars medicinska chef, Sean Bohen, kommer att lämna bolaget i samband med en omorganisation, placerade sig i botten av OMXS30-indexet med en nedgång på 3,4 procent. Klädföretaget H&M sjönk samtidigt 2,1 procent och verkstadsbolaget Alfa Laval tappade 1,9 procent.

Mot strömmen gick Autoliv som avancerade 2,3 procent. De flesta storbanker noterades också uppåt, om än svagt. 

SKF och Atlas Copco tappade 0,5 respektive 0,2 procent efter sänkta rekommendationer från Carnegie. Investmentbanken tar bort köpråden och rekommenderar nu behåll av båda bolagen.

"De globala tillväxtutsikterna har försvagats under de senaste månaderna, något som har fått oss att räkna med ett mer försiktigt efterfrågescenario", skrev Carnegie om SKF.

Resonemanget om Atlas Copco går i samma riktning med tilläggen att det finns farhågor om att återhämtningen inom halvledarsektorn har fördröjts samt att aktien återigen handlas med en premie mot resten av sektorn.

Oljan har stigit i inledningen av året, men på måndagen var oljepriset ned i likhet med i fredags. Lundin Petroleum sjönk 0,6 procent.

Nordea, som har tagit plats i Börsveckans utdelningsportfölj för 2019, var upp 0,3 procent. Sektorkollegan SEB fick en köprekommendation av Dagens Industri med motiveringen att marknaden underskattar aktien. SEB steg 0,2 procent.

Omsorgsbolaget Humana klättrade 3,2 procent. Investmentbolaget Impilo har köpt 12,5 procent av Humanas aktiekapital från den största ägaren Argan Capital.

First North-listade H&D Wireless har valts till IoT-partner i ett europeiskt forskningskonsortium som har som mål att kraftigt reducera folksjukdomen artros. Avtalet är värt 5,5 miljoner kronor för H&D Wireless. Aktien avancerade 4 procent.

Bland övriga företag steg det First North-listade sårvårdsbolaget S2 Medical med 14 procent, vilket lyfte marknadsvärdet på aktierna till totalt 369 miljoner kronor.

Analysbolaget Stockpicker listade tolv aktier som har potential att bli kursvinnare under börsåret 2019, varav Beijer Electronics på måndagen steg 8 procent och Gomspace 12 procent.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies