ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

OECD varnar för tillväxtsmäll – börsen faller brant

Stockholmsbörsen tog under måndagsförmiddagen ett tydligt kliv tillbaka. Vid halv elva tappade OMXS30 snabbt omkring 0,7 procentenheter till minus 0,8 procent. 

Måndagen ser ut att bli en relativt trist historia på Stockholmsbörsen som snabbt föll tillbaka under förmiddagshandel. Vid halv elva på förmiddagen fick OMXS30 snabbt från en mindre nedgång på 0,1 procent till minus 0,8 procent medan det breda OMXSPI-indexet backar 0,7 procent. 

Bland OMS30-boalgen går bilsäkerhetsbolaget Autoliv i bräschen för nedgången med ett tapp på 2,4 procent följt av mätteknikbolaget Hexagon som tappar 2,2 procent och stålbolaget SSAB som är ner 2,1 procent. Verkstadsbolaget Sandvik och modejätten H&M är i sin tur ner omkring 1,8 procent. 

Mot strömmen går folkaktien Ericsson som är upp 1 procent, säkerhetsbolaget Securitas som stiger 0,4 procent och storbanken SEB som är upp 0,3 procent. 

Även Europabörserna föll snabbt tillbaka under måndagsförmiddagen och tyska DAX är i skrivande stund ner 0,7 procent medans Parisbörsens CAC40 är ner 0,5 procent. 

OECD:s generalsekreterare Angel Gurria varnade på måndagsförmiddagen för att handelskonflikten mellan USA och Kina hotar investeringarna och tillväxten. 

”Vi var mitt i en återhämtning när alla dessa beslut kring handel började och de har inte bara kvävt återhämtning utan har i princip lett till avmattningen och potentialen för större skador finns fortfarande kvar”, säger Angel Gurria till CNBC.  

Som en konsekvens av handelskonflikten har OECD, som publicerar nya ekonomiska prognoser på tisdagen, skruvat ner sin tillväxtprognos för världsekonomin från 3,9 procent till 3,1 procent under 2019, skriver CNBC. 

”Osäkerhet är tillväxtens största fiende och när du inte har investeringar på grund av handelsosäkerhet kommer tillväxten minska och det är vad som hänt på relativt kort tid”, säger Angel Gurria till CNBC och påpekar att det är en mycket stor källa till oro. 

  • OMXS30:s utveckling under måndagsförmiddagen. Foto: Infront
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer