ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stimulanssignaler höjer riskhumöret i Asien

Amerikanska statspappersräntor har endast noterat små, oregelbundna rörelser efter svensk stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt nära oförändrat mot euron och japanska yen, men något starkare mot brittiska pund.

Pundet sjönk tillbaka något på torsdagskvällen när underhuset i parlamentet först röstade klart nej till en ny folkomröstning om brexit, och därefter, med en stor majoritet, ja till en senareläggning av brexit.

Parlamentets beslut innebär att Storbritannien kan be EU om en kortare fördröjning av brexit om parlamentet kan enas om ett brexitavtal den 20 mars, alternativt en längre fördröjning om man inte kan enas om något avtal.

Den kortare fördröjningen skulle innebära att brexit skjuts upp till den 30 juni, men den längre fördröjningen har för närvarande ingen tidsgräns. Båda alternativen kommer dock att kräva ett enhälligt godkännande från övriga 27 EU-länder, vars ledare samlas till ett toppmöte nästa torsdag.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på Empire Manufacturing index för mars, klockan 13.30, industriproduktion för februari, klockan 14.15, samt preliminärt Michiganindex för mars samt JOLTS-data för januari, klockan 15.00.

Asiatiska börser inledde fredagens handel i en avvaktande ton när marknadsaktörer fokuserade på torsdagens uppgifter om att det inte blir något toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping i mars, utan tidigast i april.

Börshumöret tilltog dock efterhand, i synnerhet i Kina, efter att premiärminister Li Keqiang utlovat ansträngningar för att stödja den ekonomiska tillväxten.

Vid en presskonferens på fredagen sade premiärministern att Kina kommer att sänka momsen för tillverkningsindustrin och andra sektorer från och med den 1 april, och avgifter för socialförsäkringar kommer att börja sänkas från och med den 1 maj.

Han sade att sänkningar av skatter och avgifter fortsatt är nyckelåtgärder för att hantera nedåttrycket mot landets ekonomi.

Premiärministern sade vidare att Kina kan använda reservkrav och räntor för att stödja den ekonomiska tillväxten, och han utlovade ansträngningar för att förhindra en hårdare inbromsning i ekonomin.

Kina ska däremot inte använda kvantitativa lättnader eller massiv utgiftspolitik fört att stödja ekonomin eftersom sådana åtgärder skapar problem i framtiden.

Sydkoreas så kallade "fredsaktier" sjönk dock på fredagen efter att ryska Tass rapporterat att Nordkorea överväger att avlysa fortsatta kärnvapenförhandlingar med USA.

Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son Hui sade vid en presskonferens på fredagen att Nordkorea inte har några planer på att böja sig för USA:s krav eller att engagera sig i förhandlingar av det slaget.

Bank of Japan lämnade som väntat sin penningpolitiska hållning oförändrad efter fredagens policymöte. Enligt Capital Economics var det viktigaste skiftet jämfört med BOJ:s policybesked i januari att BOJ nu bekräftade att exporten och produktionen har påverkats av inbromsningen i omvärldsekonomierna, och att arbetsmarknaden har uppvisat "viss svaghet" den senaste tiden.

Japanska yen stärktes dock något mot dollarn efter BOJ-beskeden, det fanns inga förväntningar om nya lättnader nu men vissa hade kanske väntat sig signaler om ökad beredskap för nya lättnadsåtgärder.

Den europeiska fredagsagendan bjuder inte på några riktigt tunga hållpunkter, men Eurostat ska i alla fall redovisa definitiva inflationsutfallet för februari klockan 11.00.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies