ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stenbecks avyttring tynger Kinnevik-aktien

  • Foto: Oskar Omne

Kinnevik tappar betydligt på börsen efter att huvudägaren Cristina Stenbeck i fredags kommunicerade vad som tycktes vara en minskning av engagemanget.

Kinnevikaktien är måndagsjumbo i OMXS30 utan några under dagen kommunicerade nyheter.

De tyngre innehaven Zalando och Millicom backar visserligen 2 procent vardera, men Kinneviktappet på mer än 4 procent kan inte enbart förklaras av det.

I stället, menar en analytiker som Di talat med, är det sannolikt fråga om att marknaden först nu tycks ha tagit till sig den nyhet som Kinnevik publicerade i fredags morse utan att lämna några vidare kommentarer.

Under rubriken "Ägarförändringar i Kinnevik" meddelade investeringsbolaget att dess största ägare Verdere "träffat ett avtal med, bland andra, sina aktieägare om vissa transaktioner".

Pressmeddelandet uppgav sedan att tre ägare – Verdere, Sapere Aude och Camshaft – efteråt skulle komma att äga ett visst antal av Kinneviks aktier och röster, men utan att ange vad för relation dessa ägare har till varandra eller till ägarfamiljen, och utan att ange vilka ägarandelar de hade före transaktionerna. Ännu mindre framgick hur familjen Stenbecks ägande totalt förändrades av transaktionerna.

Nyhetsbyrån Direkt räknade dock, med stöd av ägardata i Holdings, ut att familjen Stenbeck genom transaktionerna tycktes minska sitt Kinnevik-ägande med 2,5 procentenheter genom försäljning av aktier för cirka 1,7 miljarder kronor.

"Jag kan tänka mig att detta inte smältes direkt, utan att det kommer en effekt nu också", säger analytikern apropå den "vältajmade nyheten, utan några uppföljningskommentarer under en höstlovsfredag".

Cristina Stenbeck sålde aktier via Verdere även i somras, då i två steg och för sammanlagt 240 miljoner kronor. Avyttringen motiverades med att belåningen i Verdere skulle minskas, men inte varför denna strävan fanns.

Analytikern ser det som en tydlig minskning från den kontrollerande huvudägaren, även om det fortfarande är samma tre ägarfamiljer – förutom Stenbeck: von Horn och Klingspor – bakom bolaget som tidigare.

"Det är inget skifte i den bilden, men är en gradvis minskning i huvudägarens engagemang, efter att hon avgick som ordförande 2016 och nu har sålt i ett par steg. Man kan dra slutsatsen att det blir en mer ledningsledd grupp, då den aktiva huvudägaren inte är riktigt lika aktiv som tidigare."

Behöver det vara en nackdel?
"Inte nödvändigtvis, men många gånger är det nog ändå bra med en aktiv huvudägare av kött och blod. Det här höjer i alla fall osäkerheten lite, och en högre osäkerhet ger högre substansrabatt."

Kinnevik B var ned cirka 4,5 procent vid 15-tiden på måndagen, då ett par flaggningsmeddelanden från Sapere Aude och Cristina Stenbeck/Camshaft lät meddela ägarförändringar i anslutning till fredagens pressmeddelande.

Mikael Holmberg, som står som kontaktperson i flaggningsmeddelandena, avböjer att kommentera transaktionerna när Di når honom.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies