ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fortfarande ingen kontakt med fartyget

  • Stena Impero döptes i Guangzhou 2018. En livekarta från sajten Marine Traffic visar hur fartyget frångår sin planerade rutt i Hormuzsundet. Foto: Stena Bulk, Marine Traffic
  • Del av en karta från sajten Marine Traffic som visar ett avbrott i rutten för brittiskflaggade Stena Impero vid Horutzsundet. Foto: Marine Traffic
  • Foto: Marine Traffic
  • Foto: Stena Bulk

Brittiskflaggade tankern Stena Impero, ägd av det svenska rederiet Stena Bulk, har beslagtagits av iranska styrkor, uppger Stena Bulk. Operatören Northern Marine kommer inte i kontakt med fartyget.

Iranska myndigheter bekräftar att man har konfiskerat fartyget och fört det till hamnen i Bandar Abbas, Irans största hamnstad.

Den iranska nyhetsbyrån Fars skriver enligt Reuters att fartyget ska ha varit inblandat i en olycka med en iransk fiskebåt, vars nödsignal Stena Impero ska ha ignorerat.

Ägaren Stena Bulk och operatören Northern Marine Management tillbakavisar att besättningen skulle ha begått några fel och skriver i ett uttalande att fartyget fullt ut följt alla regler.

Läs mer: Rederiets vd: ”Vi har varit på internationellt vatten” 

Stena Impero, en modern kem/oljetanker på 50.000 ton dödvikt som byggdes 2018 i kinesiska Guangzhou, var på resa från Fujariah i Förenade Arabemiraten till Al Jubail i Saudiarabien, när positioneringssystem visar att fartyget tog en skarp gir norrut mitt i Hormuzsundet. Enligt positionsangivelserna stävade hon mot den iranska ön Qeshm när fartygets transponder plötsligt upphörde att sända strax innan klockan 19 svensk tid.

Stena Bulk uppger att ingen i besättningen är svensk. De 23 personerna kommer från Indien, Ryssland, Lettland och Filippinerna. 

”Inga skador har rapporterats och säkerheten och välmåendet för våra besättningsmän är vårt främsta fokus. Vi står i nära kontakt med både brittiska och svenska myndigheter för at lösa den här situationen”, skriver vd Erik Hånell i ett uttalande.

I övrigt vill han inte kommentera läget.

I ett pressmeddelande bekräftar fartygsoperatören Northern Marine Management att ett antal mindre fartyg och en helikopter närmade sig Stena Impero vid 16-tiden brittisk tid. Sent i går kväll hade man fortfarande inte fått kontakt med fartyget.

  • Enligt AFP ska flera mindre fartyg och en helikopter ha närmat sig fartyget vid 16-tiden brittisk tid, när det passerade mitt i Hormuzsundet mellan Iran och Förenade Arabemiraten. Irans revolutionära garde bekräftade vid 20-tiden svensk tid att en brittisk tanker hade beslagtagits. Foto: Marine Traffic

Irans agerande tros vara ett svar på att ett iranskt fartyg i förra veckan stoppades utanför Gibraltar.

”Vad vi ser är en katt- och råttalek med ganska höga insatser. Iran försöker uppenbarligen hävda sig gentemot Storbritannien”, säger Mike Winnerstig, chef för den säkerhetspolitiska enheten vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Läs mer: Ökad spänning i Hormuzsundet får oljepriset att stiga  

Strax innan klockan 21 svensk tid rapporterade internationella medier att ytterligare ett fartyg avvikit från sin rutt genom Hormuzsundet och styrde norrut mor Iran. Det rörde sig om det Liberiaflaggade tankern Mesdar, där Norbulk Shipping UK Ltd är operatör. Mesdar är betydligt större än Stena Impero och är på 315.000 ton dödvikt. 

Enligt operatören bordades fartyget av beväpnad personal men tilläts senare fortsätta på sin rutt, skriver Reuters.

Läs mer: Brittiska utrikesministern om beslagtagna fartygen: ”Helt oacceptabelt” 

 

 

  • Stena Impero döps i Guangzhou den 1 februari 2018. Foto: Stena Bulk

 

  • Motorbåt från Irans revolutionära garde passerar en oljetanker i april 2019. Foto: Vahid Salemi

Tidigare i månaden försökte iranska styrkor borda det brittiska fartyget British Heritage i Persiska viken, men motades bort av det brittiska flottfartyget HMS Montrose. I början av juli beslagtogs den iranska tankern Grace 1 i Gibraltar efter misstankar om att den var på väg med olja till Syrien i strid med EU:s sanktioner.

I torsdags beslagtog iranska revolutionsgardet ett icke namngivet utländskt fartyg som man anklagar för att ha smugglat bränsle i Persiska viken.

Efter nyheten stiger oljepriserna med 1-1,5 procent.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer