ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Di Morgonkoll

Stark industrisiffra lyfter Kina-börserna

Gårdagens uppgifter om att Kina är skeptiskt till ett handelsavtal med USA sänkte humöret på börser värden över. Men morgonens kinesiska PMI-siffra fick upp humöret på de kinesiska börserna.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg till 51,7 i oktober jämfört med 51,4 i september. Det framgår av det inköpschefsindex för industrin som sammanställs av Caixin Media och Markit Economics, enligt Bloomberg News.

Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var ett index på 51,0.

Zhengsheng Zhong på CEBM Group, sade i en kommentar att indexet låg på den högsta nivån sedan februari 2017 och visar på en förbättring i tillverkningsindustrin.

”Såväl den inhemska som utländska efterfrågan förbättrades betydligt. Delindex för nya order förblev i positivt territorium och steg till den högsta nivån sedan januari 2013”, sade Zhengsheng Zhong.

Index för nya exportorder återvänder till positivt territorium och nådde den högsta nivån sedan februari 2018, sannolikt på grund av att USA undantog mer än 400 varor från ytterligare tullar.

Handelsbankens Kinaexpert Bjarke Roed-Frederiksen vill dock inte dra för stora växlar på siffrorna och jämför dem med Kinas officiella PMI med övervikt på statligt ägda bolag som istället sjönk från 49,8 till 49,3.

Enligt Bjarke Roed-Frederiksen är de mindre privata bolagen, som dominerar Markits undersökningar, mer exportorienterade och är mer hoppfulla till ett handelsavtal.

”Handelsoptimismen kan vara grundlös eftersom ett sammanbrott bara är ett tweet bort”, skriver Bjarke Roed-Frederiksen.

Strax efter klockan 06 svensk tid låg Shanghai-index på 0,73 procent, medan tekniktunga Shenzen-index var upp nästan 1 procent. Hongkongs Hang Seng-index låg på över 0,4 procent. 

Sydkoreanska Kospi-index var upp 0,5 procent medan japanska Nikkei-index var däremot var ned nästan 0,5 procent. Den stora vinnaren i Tokyo var Nintendo, efter att speltilllverkaren visat stark kvartalsförsäljning av sin Switch Lite-konsoll.

 

Nytt från natten och morgonen

New York-börserna sjönk på torsdagen efter förnyad handelsoro. Mot strömmen gick Apple och Facebook, som släppte sina delårsrapporter efter onsdagens stängning. Sektorsvis var endast kraftbolag och kommunikation på plus, medan verkstad och råvarubolag gick sämst. Caterpillar och Boeing sjönk båda 1,8 procent.

Stefan Widing, som är divisionschef på Assa Abloy men som tillträder som vd för Sandvik i februari 2020, har sålt sitt resterande innehav om 13.342 aktier i Assa Abloy till ett totalt värde av 3,1 miljoner kronor.

Twitters beslut att förbjuda all politisk annonsering kommer att kosta bolaget 10 miljoner dollar i uteblivna intäkter från Trump-kampanjen, enligt en talesperson för den amerikanska presidentens kampanj. Donald Trump har över 66,4 miljoner följare på Twitter.

USA har vunnit ett fall mot Indien i Världshandelsorganisationen WTO som berör olagligt exportstöd värt mer än 7 miljarder dollar, bland annat för kläder. 

Donald Trump varnade i en intervu med Nigel Farage på torsdagen för att premiärminister Boris Johnsons brexitavtal gör det svårare för USA och Storbritannien att sluta ett avtal efter brexit.

Caixins industri-PMI för Kina steg oväntat till 51,7 i oktober från 51,4 i september. Tidigare har det officiella industri-PMI visat en nedgång till 52,0 från 53,1.

Håll koll på...

USA i fokus

Efter onsdagens räntesänkning i USA väntar sysselsättningsstatistik och inköpschefsindex. Antalet nya jobb väntas landa på låga 89.000 och arbetslösheten väntas stiga till 3,6 procent. Inköpschefsindex spås stiga från 47,8 till 48,9.

Liten svensk återhämtning

Hemma i Sverige kommer viktig inflationsstatistik i form av Swedbank/Silfs industriinköpchefsbarometer. I september föll index kraftigt från 51,8t till 46,3. Nu tros humöret ha förbättrats en aning och index väntas landa på 46,8. 

Loomis rapporterar

Värdehanteringsfirman Loomis rapporterar. Under det senaste kvartalet ökade rörelseresultatet med 19 procent. Sedan dess har marknadens förväntningar stegrats när aktier har stigig med 15 procent efter halvårsrapporten.

Antalet sålda bilar

Trots en stark september har bilförsäljningen i Sverige minskat med 12 procent i år. Rena elbilar har däremot ökat med över 200 procent och utgör nu 5 procent av nybilsförsäljningen. På fredagen presenteras oktobersiffror. 

Hela agendan hittar du här.

Du har väl inte missat: Lönefest i statens småbolag – chef med två anställda lyfter miljonlön

Ett stort antal statliga bolag är mycket små eller i princip okända. Ändå är vd-lönerna i flera av dem så höga att de brädar den bäst betalda generaldirektören, jättemyndigheten Trafikverkets Lena Erixon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer