ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Vändning: Hushållens förmögenhet växer igen

  • Foto: Anders Wiklund/TT

De svenska hushållens samlade förmögenhet vände tydligt upp under årets första kvartal efter en rekordsvag avslutning på 2018. Det visar SEB:s sparbarometer.

Efter att den samlade nettoförmögenheten stigit med 690 miljarder kronor eller 4,5 procent har hushållens förmögenheter nästan återhämtat sig från den svaga avslutningen på fjolåret. Totalt uppgick hushållens nettoförmögenhet till 15.929 miljarder kronor.

Den samlade bruttoförmögenheten ökade med 730 miljarder kronor eller 20.205 miljarder kronor. Därmed överstiger den samlade förmögenheten 20.000 miljarder kronor för andra gången under de 23 år som SEB sammanställt sparbarometern.

Efter den starka utvecklingen på börsen under årets inledande kvartal är det knappast förvånande att aktietillgångarna stod för en stor del av ökningen. Värdeökningen för aktietillgångarna uppgick till 612 miljarder kronor. Totalt uppgick aktietillgångarna till 6.8087 miljarder kronor, en ökning med 9,9 procent på årsbasis.

Även värdet på räntetillgångarna ökade, upp 106 miljarder kronor. De totala ränterelaterade tillgångarna steg med 2,6 procent till 4.167 miljarder kronor.

Värdet på fastighetstillgångarna var i stort sett oförändrad efter en ökning på 12 miljarder kronor. Totalt uppgick värdet på fastighetstillgångarna till 9.231 miljarder kronor, en ökning med 0,1 procent på årsbasis.

Nysparandet minskade dock med knappt 22 procent i årstakt till 51 miljarder kronor.

Skulderna ökade med 40 miljarder kronor eller 0,9 procent. Det är en inbromsning både jämfört med föregående kvartal och samma period föregående år då skulderna ökade med 1,3 respektive 1,2 procent.

”På årsbasis sjönk ökningstakten för femte kvartalet i rad och ligger nu på den lägsta nivån sedan början av 2014”, skriver SEB.

Konsumtionslånen växte snabbast för det femte kvartalet i rad och ökade med 1,5 procent. Därmed överstiger de också studielånen för det tredje kvartalet i rad. Bostadslånen, som står för 77,6 procent av de samlade skulderna, ökade med 0,9 procent.

”Den lugnare utvecklingen på bostadsmarknaden gör att bolånen nu ökar i långsammare takt. Skulderna är fortfarande både stora och stigande men ökningstakten är nu den lägsta sedan början av 2014”, uppger Jens Magnusson, sparekonom på SEB, i en kommentar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer