ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Starbreeze vd lämnar, bolag ansöker om rekonstruktion på grund av likviditetsbrist

Starbreeze vd och grundare Bo Andersson Klint lämnar både vd-posten och styrelsen. Mikael Nermark, vice vd, blir tillförordnad vd.

Samtidigt meddelas att det sargade dataspelsbolaget ansöker om rekonstruktion på grund av likviditetsbrist och skrotar sina finansiella mål.

Aktien rasar runt 60 procent i börsöppningen.

Det framgår av pressmeddelanden från bolaget på måndagsmorgonen.

"I denna fas behöver Starbreeze en annan typ av ledarskap och vi har därför beslutat att ge Mikael Nermark vårt fulla mandat att ansvara för denna nya fas", säger Michael Hjorth, styrelseordförande i Starbreeze, i det pressmeddelande som handlar om vd-byte.

Starbreeze har haft det riktigt tufft på börsen den senaste tiden, den senaste månaden har kursen imploderat och drygt 70 procent av börsvärdet har gått upp i rök. Di:s Johan Wendel konstaterade i slutet av november att en nyemission eller konkurs sannolikt var att vänta

Starbreeze kommer att observationsnoteras på Stockholmsbörsen efter morgonens besked om företagsrekonstruktion.

I pressmeddelandet om rekonstruktion nämns att styrelsen i både Starbreeze och dess fyra dotterbolag har ansökt om företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt. 

"Beslutet baseras på likviditetsbrist och bedöms vara nödvändigt för att ge Bolaget den tid som behövs för att kunna förhandla en långsiktig finansiell lösning samt genomföra operativa och organisatoriska förändringar."

Tidigare lämnade finansiella mål för fjärde kvartalet 2018 och 2020 överges.

Den 23 november gav styrelsen ledningsgruppen i uppdrag att se över verksamheten och bolaget har initierat ett program för att sänka kostnaderna och fokusera på kärnverksamheten.

"Men den senaste statistiken från Overkill's The Walking Dead (inkluderat effekter från de senaste marknadsföringsinsatserna) påverkar den prognostiserade försäljningen och reducerar det prognostiserade kortsiktiga kassaflödet, vilket resulterat i en förväntad likviditetsbrist i januari 2019", konstaterar bolaget nu.

Inom ramen för rekonstruktionen utgår lön till anställda i Starbreeze och verksamheten fortsätter som vanligt. Under rekonstruktionsperioden får inte betalning ske till leverantörer för arbete eller material gällande perioden upptill ansökningsdatum för företagsrekonstruktion.

Däremot kommer leverantörer få betalt för arbete utfört under rekonstruktionsperioden. 

Förutom Bo Andersson lämnar även Kristofer Arwin Starbreezestyrelsen med omedelbar verkan. Styrelsen och ledningen fortsätter att leda bolaget under rekonstruktionen.

Koncernbolagen Nozon, Parallaxter, Starbreeze LA Inc, Starbreeze USA Inc, Starbreeze Paris, Starbreeze Barcelona, Starbreeze IP LUX, Starbreeze IP Lux II Sarl och Dhruva Infotech Ltd kan enligt bolaget komma att indirekt påverkas av rekonstruktionen då de delvis är beroende av finansiering från Starbreeze.  Övriga koncernbolag påverkas inte av dagens beslut.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer