ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stängd räntemarknad i USA i dag – dollarn stärks mot kronan

Den amerikanska räntemarknaden håller stängt på måndagen med anledning av Veterans Day. 

Asienbörserna visar en lite blandad utveckling på måndagen med relativt små nettorörelser. USA-räntorna sjönk på fredagen med den tioåriga statsobligationen på 3,18 procent, medan dollarn stärkts något till 114-nivån mot yenen och 1,1320 mot euron. USA-marknaderna har stängt på måndagen på grund av Veterans Day. 

"Dollarindex var stabilt hela förra veckan, och studsade tillbaka efter mellanårsvalet. Framåtblickande kommer rörelserna att drivas av utvecklingen runt den italienska budgeten och brexitpolitiken", sade Sim Moh Siong på Bank of Singapore till Reuters.

Måndagens agenda är relativt tunn men veckan som helhet har flera intressanta hållpunkter. Vi får BNP från Japan och EMU, KPI från USA och industriproduktion från Kina. 

I Sverige hålls statsministeromröstning på onsdagen och (sannolikt) en budgetpresentation på torsdagen. 

Italien har uppmanats att senast på tisdagen återkomma till EU-kommissionen med en reviderad budget, då underskottet på 2,4 procent för nästa år ses som alltför högt. Signalerna från italienska håll hittills har varit begränsad förståelse och inga mer substantiella förändringar i underskottsmålet.

Därmed står EU inför en seglivad konflikt, som i förlängningen skulle kunna innebära böter för Italien.

"Det är svårt för kommissionen att inte ta detta till nästa steg eftersom en brist på agerande skulle underminera trovärdigheten i de finanspolitiska reglerna. Att inte reagera är inte ett alternativ", sade Wolfango Piccoli på Teneo Intelligence till Bloomberg News. 

Italienska räntor har tidigare stigit i spåren av budgetbråket men sedan planat ut, och den tioåriga spreaden mot Tyskland har parkerat över 300 punkter. 

Enligt uppgifter till La Repubblica överväger finansminister Giovanni Tria att ändra tillväxtantagandet till 1 procent nästa år (från 1,5), men behålla underskottsmålet på 2,4 procent. EU-kommissionen spår 1,2 procent. 

Vice premiärminister Matteo Salvini hotade i helgen, enligt Bloomberg News, med att sätta käppar i hjulet för EU-budgeten och andra politikområden om de andra länderna fortsätter att håna italienarna genom att inte bistå med migrationsmottagningen från Medelhavet. 

Pundet har tappat till 1:290 mot dollarn på måndagen, och totalt på tre dagar rör det sig om en försvagning om cirka 1,2 procent.

Det interna brittiska bråket om brexit och dess villkor har eskalerat på senare tid, och i helgen rapporterade Sunday Times om att ytterligare fyra ministrar i regeringen är nära att avgå på grund av premiärminister Theresa Mays planer. I fredags avgick transportminister Jo Johnson.

May tycks få allt svårare att få igenom sin brexitplan i parlamentet. 

"Premiärministern kommer att behöva fortsätta att kämpa för varje steg för att få igenom sin plan, först i sitt eget parti, sedan parlamentet, innan det ens kan vara aktuellt att färdas över kanalen", sade Nick Twidale på Rakuten Securities Australia till Bloomberg News.

"Allt som tycks bromsa processen kommer att leda till nedsida för pundet. I motsvarande mån bör vi få se hyggliga uppstudsar om och när framsteg görs", tillade han.

Theresa May har släppt planerna på ett extrainsatt regeringsmöte på måndagen för att godkänna ett brexitavtal, enligt uppgifter till The Independent. Det blir nu allt svårare att få ett avtal klart för att hålla ett extra EU-toppmöte i november. 

Den svenska kronan har tappat 3 öre mot dollarn men gått sidledes mot euron. Närmast inväntas SEB:s boprisindikator.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer