ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

SSAB tvingas reparera masugn i Finland – kostnad 200 miljoner

  • Foto: Marcus Ericsson/TT

SSAB tvingas genomföra reparationer och underhållsarbete vid en av de två masugnarna vid anläggningen i Raahe, Finland. Kostnaden för stoppet beräknas uppgå till totalt cirka 200 miljoner under första kvartalet 2019.

Bakgrunden är att ett mindre genombrott inträffade i masugn 2 den 22 januari, där råjärn läckte ut genom ett hål i masugnens mantel. Masugnen stoppades temporärt och i samband med att reparationsarbetet startade inleddes också en omfattande analys av masugnens status.

"Analysen är nu klar och vid sidan av reparationerna tidigareläggs även underhållsåtgärder planerade för sommaren 2020, för att minska risken för ytterligare störningar", skriver SSAB i ett pressmeddelande.

Masugn 2 kommer att vara driftstoppad i totalt cirka åtta veckor. Produktionsbortfallet kommer att delvis kompenseras genom SSAB Europes övriga masugnar, och från SSAB Special Steels masugnar i Oxelösund. 

De negativa resultateffekterna på 200 miljoner utgörs i huvudsak av sämre kapacitetsutnyttjande och ökade logistik- och reparationskostnader.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies