ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Börsen på plus – SSAB pressas av ståljättens vinstvarning

SSAB:s aktie handlas ner med 1,8 procent på torsdagsmorgonen i spåren av att amerikanska jätten US Steel vinstvarnade på onsdagskvällen. 

Stockholmsbörsens OMXS30-index är samtidigt upp med en halv procent och OMXSPI stiger 0,4 procent.

I US Steels vinstvarning hänvisas bland annat till en försämrad marknad i Europa. Guidningen för justerat ebitda sänktes till 115 miljoner dollar, 40 procent lägre än Bloombergs analytikerkonsensus om 190 miljoner dollar. Turbulensen väntas också fortsätta pressa resultatet under resten av året, skriver US Steel. Aktien var ned 3,9 procent vid stängning och föll ytterligare 7,7 procent i efterhandeln. 

Alfa Laval, som föll med nästan 5 procent på onsdagen i spåren av finska verkstadsbolaget Wärtsiläs vinstvarning, rekylerar upp på torsdagen och stärks med 1,2 procent.

Wärtsiläs finanschef Arjen Berends säger till DI att beslutsfattandet inom både marin- och energisegmentet har gått trögt ett tag, på grund av osäkerhet kring teknologier, miljöregler och var framtiden ligger.

”På marinsidan är varvskontrakteringen på kanske inte rekordlåga nivåer men åtminstone på lägre nivåer än vad jag kan minnas”, sade han.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi stiger 3,0 procent på höjd riktkurs av SEB Equities. Epiroc stärks 1,1 procent på en ny köpstämpel av HSBC.

Lindab stiger med 3,4 procent och sportboksleverantören Kambi stärks med 1,8 procent sedan man tecknat avtal med Jack Entertainment, ett spelbolag i Ohio, USA, enligt ett pressmeddelande. Sektorskollegan Kindred tappar samtidigt 3,1 procent.

Starbreeze rasar med 10,5 procent sedan det på morgonen rapporterats att Universal games avslutat ett samarbete om förläggning av PAYDAY: Crime War, ett avtal som tecknades i februari i år. 

Exakta villkor för avslutandet kommer att diskuteras och de finansiella effekterna, om några, kan inte fastslås i detta nu, enligt Starbreeze som nu kommer att utvärdera potentialen för alternativa förlagspartners för spelet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies