ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Spelinspektionen avkriminaliserar matchfixning”

Under tisdagen meddelade Spelinspektionen förslag med syfte att motverka matchfixning, som förbud av spel på gult kort och dubbelfel. Branschföreningen för Onlinespel menar dock att myndighetens förslag i själva verket avkriminaliserar matchfixning.

Om Spelinspektionens förslag blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Branschföreningen för Onlinespel ser ett stort problem med detta. Det hänger samman med att brottsrubriceringen 'spelfuskbrott' som infördes den 1 januari förra året, för att röka ut matchfixningen, enbart är tillämpligt på licenspliktigt spel. Den gäller alltså inte spel som licensierade spelbolag är förbjudna att erbjuda. 

Om myndighetens förslag, som nu är på remiss, blir verklighet skulle det exempelvis innebära att en uppgörelse om att ”ta ett gult kort” i teorin inte skulle klassas som ett spelfuskbrott – eftersom det inte går att spela på det hos licensierade bolag. 

”Retoriken är att de nya föreskrifterna ska förhindra matchfixning, men i realiteten bereder man dess väg. När man berövar svensklicensierade spelbolag att ha kompletta vadslagningsportföljer lämnar man över viktiga delar av marknaden till olicensierade spelbolag. Att därtill medverka till att viss manipulation av idrottsliga händelser avkriminaliseras är att be om intensifierade problem med matchfixning”, säger Branschföreningen för Onlinespels generalsekreterare Gustaf Hoffstedt. 

TV4 rapporterade om luckan i lagstiftningen redan den 12 december.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer