ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kindred vinstvarnar – storägare hann sälja jättepost

  • Henrik Tjärnström, vd Unibet. Foto: Press

Spelbolaget Kindred vinstvarnade på måndagskvällen då spelöverskottet på de flesta marknader påverkats av en svag bruttomarginal i sportboken. Siffrorna för det fjärde kvartalet ligger klart under konsensus.

Tidigare under dagen sålde en av bolagets storägare en jättepost.

Kindred räknar med att spelöverskottet för det fjärde kvartalet landar på cirka 235 miljoner pund och att underliggande ebitda-resultat blir mellan 27-32 miljoner. Enligt Bloombergs konsensus väntades ett spelöverskott på 257 miljoner och 46,5 miljoner i ebitda. Under samma period i fjol var spelöverskottet 250 och ebitda-resultatet 58,8 miljoner.

Aktiva kunder under kvartalet uppgick till 1,6 miljoner vilket var en ökning med 2 procent jämfört med samma kvartal förra året, skriver Kindred.

”Efter redan genomförda kostnadsbegränsningar tidigare under 2019 avser Kindreds ledning att genomföra ett antal ytterligare operationella effektivitetsinitiativ för att säkerställa att koncernen kan leverera tillväxt i intäkter och underliggande ebitda 2020 jämfört med 2019” heter det.

Den mest betydande avvikelsen i sportboksmarginalen syntes i Frankrike. Eftersom spelskatten i Frankrike beräknades på grundval av bruttoomsättningen gav det en kraftig finansiell påverkan. Från den 1 januari 2020 har beräkningen av spelskatten i Frankrike ändrats till en skatt baserad på spelöverskott, vilket är mer stabilt, skriver bolaget.

Bruttomarginalen efter Free Bets var 8,1 procent jämfört med 9,4 procent i fjärde kvartalet 2018. Bruttoomsättningen för sportboken ökade med 3 procent (5 procent i konstanta växelkurser) jämfört med fjärde kvartalet 2018.

Samtidigt har Kindred som tidigare meddelats fortsatt att öka marknadsnärvaron i USA. För det fjärde kvartalet hade detta en negativ påverkan på underliggande ebitda om cirka 6 miljoner pund. Spelöverskott och ebitda-resultatet har fortsatt att påverkas negativt av regelförändringar i Sverige och Nederländerna även om utvecklingen i Sverige har förbättrats betydligt jämfört med tidigare kvartal, enligt Kindred.

Den fullständiga kvartalsrapporten för det fjärde kvartalet kommer att publiceras den 12 februari.

Tidigare under måndagen mäklade Carnegie en storpost i Kindred på 9,5 miljoner aktier värd närmare en halv miljard kronor. Posten mäklades vid kursen 52,50 kronor och motsvarade cirka 4,1 procent av aktierna. Aktien tappade initialt ganska kraftigt men återhämtade sig till minus 1,6 procent vid stängning. 

Enligt uppgifter till Di var det Kindreds tredje största ägare Capital Group, med drygt 11,3 miljoner aktier motsvarande 4,9 procent av kapitalet vid årsskiftet, som sålde aktierna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer